Autor: Indrek Kald • 27. september 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Gemalto: me pole lepingut rikkunud

Eesti riik esitab ID-kaardi lepingu erinevate rikkumiste kohta Gemalto vastu kohtusse eraldi hagiavaldused, kuna tegu on juriidiliselt ja tehniliselt keeruliste juhtumitega.
Foto: Erik Prozes
Eesti riigi poolt kohtusse kaevatud ID-kaartide tootja Gemalto nimetas 152 miljoni eurost kahjunõuet "täielikult ebaproportsionaalseks" ning kinnitas, et pole rikkunud oma lepingulisi kohustusi.

Eesti ID-kaartide tootja Gemalto väljendas imestust politsei- ja piirivalveameti (PPA) "ootamatu otsuse üle katkestada kompromissikokkulepet puudutavad läbirääkimised".

PPA esitas Harju maakohtusse hagi Gemalto vastu, nõudes 152 miljonit eurot leppetrahvi seoses tänavu enam kui 11 000 ID-kaardis leitud turvaveaga, lisaks valmistatakse ette ka teist hagi.

PPA peadirektori asetäitja Krista Aasa sõnul on veidi rohkem kui aasta jooksul ilmnenud Gemalto poolt ID-kaardi lepingu täitmises mitmeid väga tõsiseid rikkumisi, sh mullu sügisel teatavaks saanud turvarisk ja tänavu mais avalikuks tulnud privaatvõtmete väljaspool kiipi genereerimine.

Gemalto selgitas, et teda ei saa ühelgi moel pidada vastutavaks alanud kohtuvaidluse eest, kuna firma on kogu aeg pidanud läbirääkimisi rahumeelse kompromissikokkuleppe sõlmimiseks äärmise konfidentsiaalsusega ja heas usus. Seega avaldas Gemalto sügavat kahetsust PPA uue lähenemise pärast viia asi kohtusse.

"Gemalto ei saa kommenteerida hagi ennast, kuna saab praegu tugineda vaid meedias esitatud informatsioonile, kuid soovib siiski rõhutada, et PPA poolt tänases pressiteates nimetatud nõue on täielikult ebaproportsionaalne, võrreldes sellega, mida PPA ise pakkus kokkuleppeks. Lisaks rõhutab Gemalto, et ta ei ole rikkunud oma lepingulisi kohustusi ning jätkab nende täitmist," teatas ettevõte.

Gemalto kinnitusel on nad näidanud üles selget tahet lahendada kohtuväliselt, täielikult ja lõplikult kõik olemasolevad nõuded, mis on seotud ID-kaardi tarnelepinguga, kuna usub, et see on mõlema poole parimates huvides.

Kujunenud olukorrast tulenevalt valmistub Gemalto kohtumenetluseks ning usaldab täielikult Eesti kohtute võimekust selgitada välja lepingust tulenevad poolte kohustused ning lahendada vaidlus PPA-ga neile kohustustele vastavalt, seisab firma pressiteates.

Digiturvalisuse ettevõtte Gemalto AG mullune käive oli kolm miljardit eurot, firmal on kliente enam kui 180 riigis. Ettevõtte 15 000 töötajat on ametis 114 büroos, lisaks andmekeskused ja arenduskeskused mitmekümnes riigis.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755