Autor: Äripäev • 1. november 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Palga TOP: 10 parima palga maksjad IT valdkonnas

Foto: Pixabay
Värske Äripäeva Palga TOPi kolm esimest ettevõtet maksavad töötajatele kuus üle 6700 euro palka. Võrdluseks: peaminister Jüri Ratase keskmine kuutasu koos lisatasudega oli mullu 5288 eurot.

Palga TOPi võitja Microsft Eesti keskmiseks palgaks andsid kalkulatsioonid 8212 eurot. Microsoft Estonia võitis Palga TOPi ka eelmisel aastal, kuid siis oli ettevõtte keskmine töötasu märgatavalt madalam ehk 6296 eurot. Niisiis kasvas aastaga ettevõttes keskmine töötasu 30%.

Sel kevadel Microsofti Eesti üksuse juhina tööd alustanud Mart Mäe ütles Äripäevale, et Eesti suurimat palka maksvas kollektiivis suuri muudatusi ega ümberkorraldusi kavas ei ole.

Konkurentsi tunneb Mäe pilvetehnoloogia vallas. “Kõik telekommunikatsiooniettevõtted pakuvad ühel või teisel kujul pilveteenust, seega konkurents Eesti turul on selles plaanis isegi väga tugev,” tõdes Mäe.

Paljud kohalikud infotehnoloogia suurtegijad, nagu Helmes ja Nortal, on viinud või viimas oma arenduskeskusi Ida-Euroopasse (näiteks Valgevenesse). Mäe ütles, et Microsoftile sellised liikumised midagi erilist ei tähenda, sest Microsoft on globaalne ettevõte: “Microsoft on tegelikult iga pool,” ütles Mäe.

Küll aga märkis ta, et Helmese- ja Nortali-suguste ettevõtete lahkumisest kaotab riik, kellel jääb maksu­tulu saamata.

IT valdkonnas 10 parima palga maksjat on:

1) Microsoft Estonia OÜ

Koht üldtabelis 1, 2017 keskmine brutopalk töötaja kohta 8212, töötajaid 22

USA suurkontserni tütarfirma turundab ja müüb Microsofti tooteid ja tagab nende tehnilise toe Eesti klientidele. Microsoft Estonia võitis Palga TOPi ka eelmisel aastal, kuid siis oli ettevõtte keskmine töötasu märgatavalt madalam ehk 6296 eurot.

2) Skype Technologies OÜ

Koht üldtabelis 9, 2017 keskmine brutopalk töötaja kohta 4 419, töötajaid287

Microsoftile kuuluva Skype’i tarkvara arendaja, Eesti üks suuremaid ja noorte hulgas ihaldatumaid tööandjaid. Kõrgeimal kohal olev üle 100 töötajaga firma edetabelis. Ettevõtte majandusaasta lõpeb 30. juunil ehk palga TOPis olevad andmed on eelmise aasta suve seisuga kinnitatud aruandest. Viimasel ajal on töötajate arv vähenenud, eelmise aasta suvel lõppenud majandusaastal vähenes töötajate arv 24 võrra ning majandusaasta varem 47 võrra. Keskmine palk mullu suvel lõppenud majandusaastal oluliselt ei muutunud, 2016. aasta suvel lõppenud majandusaastal oli keskmine palk 4404 eurot, kasvades aastaga 10%.

3) Weatherme OÜ

Koht üldtabelis 14, 2017 keskmine brutopalk töötaja kohta 4 049, töötajaid16

Weatherme turustab põllumajandusettevõtete juhtimise veebitarkvara, mille litsentsi on ostnud Eesti, Saksamaa, Poola ja Rumeenia põllumajandustootjad. Ettevõtte asutasid 2011. aastal endised Skype’i ja ­Playtechi Eesti töötajad. 2016. aasta novembris ostis Weatherme OÜ Ühendriikide põllumajandushiid Monsanto, mis aitab talunikel kasvatada toitu jätkusuutlikult. 2016. aastal oli töötajaid 15 ning nende keskmine kuutasu oli 3502 eurot.

4) Twilio Estonia OÜ

Koht üldtabelis 25, 2017 keskmine brutopalk töötaja kohta 3 801, töötaiad66

Neli aastat tagasi tegevust alustanud Twilio Estonia programmeerib tarkvarasüsteeme. Ettevõte on loonud märkimisväärselt uusi töökohti – eelmisel aastal palkas juurde 17 töötajat, aasta varem 19. Keskmine palk kerkis mullu ainult 2%, aasta varem aga lausa 27%.

5) Topia OÜ

Koht üldtabelis 26, 2017 keskmine brutopalk töötaja kohta 3 797, töötaiad 16

Sten Tamkivi juhitav ja Topia ärinime all tegutsev Teleport Technologies OÜ osutab tarkvaraarendusteenuseid Ühendriikides kontserni emaettevõtte Teleport Inc tellimusel. Eelmise aasta aprillist alates on Teleport Technologies OÜ-l uus omanik – MOVE Guides Ltd. 2016. aastal oli ettevõttes töötajaid kaheksa ja nendele makstud keskmine kuutasu oli 3167 eurot.

6) Guardtime AS

Koht üldtabelis 37, 2017 keskmine brutopalk töötaja kohta 3 670, töötajaid47

2007. aastal tegevust alustanud ettevõte on digitaalse ajatempli tehnoloogia arendaja. Guardtime on koos sidusettevõtetega kujunenud maailma suurimaks blockchain-tehnoloogiat arendavaks firmaks, seda nii käibe, töötajate arvu kui ka igapäevases kasutuses olevate integratsioonide poolest. Ettevõte suutis 2017. aastal 18protsendilise käibekasvu juures ärikasumi 2,5kordistada. Eelmisel aastal kasvas töötajate arv viie võrra ning 2016. aastal 17 inimese võrra. Töötajate keskmine palk kasvas mullu 3%, aasta varem oli aga langenud 4%.

7) Symantec Estonia OÜ

Koht üldtabelis 38, 2017 keskmine brutopalk töötaja kohta 3 656, töötajaid122

Ettevõtte omanikfirma on USAs asuv globaalne tarkvaraarendaja Altiris Inc. Siinse firma majandusaasta lõppeb märtsis. Eelmise aasta märtsis lõppenud majandusaastal kasvas töötajate keskmine tasu 12%, majandusaasta varem oli kasv 15%. Töötajate arv on aga viimasel ajal vähenenud – 2017. aasta märtsis lõppenud majandusaastal 24 võrra ja majandusaasta varem 12 võrra.

8) Fleep Technologies OÜ

Koht üldtabelis 39, 2017 keskmine brutopalk töötaja kohta 3 588, töötajaid10

Fleep Technologies OÜ osutab internetipõhist sõnumivahetusteenust meeskonnatöö korraldamiseks. 2017. aastal kasvas teenuse kasutajate hulk 40% võrra ning alustati uue, ettevõtetele suunatud tasulise teenuse pakkumist, mis firma enda ootuse kohaselt parandab ettevõtte konkurentsivõimet suurte ja keskmise suurusega ettevõtetele suunatud suhtlusteenuste turul. Ettevõtte tegevuse finantseerimiseks kaasati täiendavaid investeeringuid ja laiendati investorite ringi. Ettevõtte suurim omanik on kunagine Skype’i asutaja Jaan Tallinn. 2016. aastal oli firmas 9 töötajat, kelle keskmine kuutasu oli 4257 eurot.

9) Fieldforce Mobile Solutions OÜ

Koht üldtabelis 41, 2017 keskmine brutopalk töötaja kohta 3 530, töötajaid13

2005. aasta septembris asutatud FieldForce Mobile Solutions OÜ arendab ja müüb tarkvara. Eelmisel aastal vähenes töötajate arv kahe võrra ning keskmine palk tõusis 14%, aasta varem oli see langenud 3%.

10) Proact Estonia AS

Koht üldtabelis 45, 2017 keskmine brutopalk töötaja kohta 3 458, töötajaid14

Pakub IT-lahendusi ja -teenuseid, fookus on info säilitamisel ja arhiveerimisel. Omanik Rootsi börsifirma Proact IT Group AB. Eelmisel aastal kerkis töötajate palk keskmiselt 5%, 2016. aastal 10%. Töötajate arv vähenes mullu ühe võrra.

Kogu Palga TOPi vaata SIIT.

Parimate palgamaksjate edetabeli metoodika

Edetabeli valimisse pääses 1076 Eestis registreeritud ettevõtet nende kõige värskema majandusaasta aruande põhjal.

Valimisse võtsime kõik ettevõtted, kelle brutotasu kuus ühe töötaja kohta oli lõppenud majandusaastal 1700 eurot või rohkem. Keskmine brutotasu on saadud ettevõtte palga­kulu jagamisel keskmisele täistööajale taandatud töötajate arvuga aruandeperioodi jooksul.

Selleks, et anomaaliaid vältida, panime ajakirjas ilmunud edetabeleid koostades filtriks töötajate arvu. Palga TOPi pääsesid firmad, kus töötajaid oli 10 või rohkem.

Tegevusala sõnastamisel võtsime aluseks Infopangas oleva ­Eesti majanduse tegevusalade klassifikaatori (­EMTAK) ehk ettevõtte enda märgitud peamise tegevusala. Muutsime seda infot, kui ­Äripäevale teadaolevalt on peamine tegevusala või sektor teine.

Loe pikemalt Äripäevast.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755