Autor: Indrek Kald • 27. veebruar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Otsitakse uut tehisintellekti ekspordiartiklit

7. märtsil Tallinnas toimuval rahvusvahelisel tehisintellekti konverentsil North Star AI otsitakse idufirmade võistlusel uusi lennukaid tehisintellekti valdkonna äriideid.
Mullune tehisintellekti konverents North Star AI.
Foto: aiconf.tech

Konverentsil astuvad üles nii Netflixi, Spotify, Amazoni kui ka Eesti eksperdid, kes analüüsivad masinõppe kasutusjuhtumeid ja rakendamisvõimalusi Eestis ja maailmas ning jagavad inspireerivaid ideid. Ürituse avab president Kersti Kaljulaid.

Sündmuse käigus võtavad omavahel mõõtu ka masinõppel põhinevaid lahendusi arendavad idufirmad. Eelvooru läbinud kümmekond idufirmat esitlevad kohapeal valdkonnaekspertidest žürii ees oma ideid.

MTÜ North Star AI kaasasutaja Triin Mahlakõivu sõnul näitab AI Startup Competiton probleemide ulatust ja kasutuskohti, mis alustavatel ettevõtetel võib masinõppe ja tehisintellekti tehnoloogiate rakendamisel ette tulla.

"Idufirmad ja väiksemad ettevõtted ei söanda või ei oska tihtipeale masinõppe tehnoloogiaid kasutada, sest võrreldes teiste tehnoloogiaidudega on AI startuppidel keerulisemad väljakutsed, nagu ligipääs kvaliteetsetele andmetele, tehnilisele talendile ja tööriistadele. Soovime North Star AI-ga vähendada haipi AI tehisintellekti ümber, näidata reaalseid tehnoloogia kasutusvõimalusi ja toetada AI startuppide skaleerumist teadmiste ja rahvusvahelise võrgustiku kaudu," selgitas ta.

Samuti saavad võistlejad oma ala tippudelt nõu küsida, kuidas teha maailmatasemel masinõppe lahendusi, neid tootestada ja paketeerida.

Võistluse žüriiliikme ja mentori, Elisa telekomiteenuste valdkonnajuhi Mailiis Ploomanni sõnul on North Star AI näide sellest, kui palju andekaid inimesi meil Eestis on. "Põhjamaiselt karge mõtlemisega suudame fokusseerida pilgu tulevikku ning luua lahendusi, mida tervele maailmale eeskujuks tuua. Kui siia lisada veel mõistlik annus tootestamise oskust ja äritellijale kõige selle arusaadavasse keelde tõlkimist, siis oleme leidmas tõeliselt võimast järgmist Eesti ekspordiartiklit," märkis ta.

Ploomann rõhutas, et oluline on arendada valdkonnasisest koostööd. „Meil on Elisas pea kaheaastane kogemus masinõppe rakenduste loomisel ja kasutamisel. Siiski tunneme, et enim on vaja just juurde teisi tugevaid tellijaid. Selleks, et tellijatel elu lihtsam oleks, peavad ka startupid vaeva nägema,“ ütles ta.

Elisa telekomiteenuste valdkonnajuhi kinnitusel pole tehisintellekti rakendused ja masinõppe mudelid vanas mõistes IT-tellimused, mida tellija kirjeldab ja siis need arenduses koodiks kirjutatakse.

"Hea andmeteadlane ei ole lihtsalt suurepärane statistik-matemaatik-arendaja, vaid tunneb siirast huvi ärilise probleemi vastu ja loob mudeli koostöös äritellijaga selleks, et see ka päriselus peremeest kratina teenima saaks hakata," sõnas Ploomann.

Seetõttu ongi idufirmade võistluse eesmärk julgustada kohalikke startuppe oma ideid esitlema ja rohkem nii kohalikul tasandil kui ka rahvusvahelist koostööd tegema.

Pakiroboteid loova Starship Technologiesi andmeteaduse juht Kristjan Korjus väljendas uhkust Eesti arengute üle tehisintellekti vallas. "Meie igapäevast elu parandavad järjest rohkem ka targad süsteemid ning nende arendamine on kindlasti kuum ja tähtis teema kogu maailmas," lisas ta.

North Star AI konverentsil osalevad sajad kohalikud ja välismaised arendajad, tehnikaliidrid, andmeanalüütikud, tehnoloogiaettevõtete asutajad ja muud tehisintellekti huvilised. Teiste seas astuvad üles Google DeepMindi masinõppeteadlane Samuel Ritter, Netflixi masinõppe infrastruktuuri arhitekt Ville Tuulos, Spotify tootearendusjuht Henrik Lindström, Amazon Web Services tehisintellekti juhtiv evangelist Julien Simon ja Microsofti vanemteadlane ning masinõppeuuringute juht Frank Seide.

Konverentsile järgneb ümarlaud, kus kohtuvad tehisintellekti eksperdid, Eesti riigi esindajad, tehnoloogiafirmade juhid ja kohalike idufirmade asutajad. Kohtumisel arutletakse laiemalt tehisintellekti tehnoloogiate rakendamise tõstmist Eestis ja Euroopas, ning rahvusvahelist koostöövõime suurendamist tehisintellekti valdkonnas.

Üritust korraldav MTÜ North Star AI asutati sooviga arendada ja investeerida talentide arendamisse ja tõsta tehisintellekti rakendamiseks vajalike tehniliste teadmiste taset.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755