Autor: Indrek Kald • 29. märts 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Levikom võttis kasutusele uue IoT tehnoloogia

Levikom viis oma üleriigilise asjade interneti (IoT) võrgu teise põlvkonna tehnoloogiale, mis tagab parema leviala ning kahesuunalise side võrgu ja seadme vahel.
Levikomi uue IoT-tugijaama paigaldus.
Foto: Levikom

Ettevõtte loodud avalik asjade interneti võrk katab nüüd Tallinna ja selle lähialasid ning 20 Eesti linna. Kogu riigi katmiseks vajaliku 330 tugijaamani plaanib Levikom jõuda järgmise aasta lõpuks.

Levikomi tegevjuhi Peep Põldsammi sõnul on asjade interneti võrgu puhul tegu tehnoloogiaga, mille esimesed kasutajad on äri- ja tööstusettevõtted, mis sisuliselt panevad erinevad seadmed omavahel internetivõrgus suhtlema.

„Näeme asjade interneti teenuste ja rakenduste arendamises suurt potentsiaali. Meil on täna juba mitmeid toimivaid lahendusi ning näeme, et üha rohkem ettevõtteid tunneb huvi protsesside automatiseerimise ja digitaliseerimise vastu, et suurendada efektiivsust,“ sõnas ta.

Põldsammi sõnul katab Levikomi uue põlvkonna tehnoloogiaga asjade interneti võrk 60% elanikkonnast. „Kuna täna kasutavad asjade internetti peamiselt ettevõtted, siis oleme esmalt suunanud investeeringud linnade katmiseks,“ selgitas ta.

Maapiirkondade ehk 99% üleriikliku katvuse ja sealhulgas ka siseruumides leviala saavutamiseks paigaldab Levikom tulevikus täiendavalt üle 600 IoT tugijaama.

Levikomi võrguüksuse direktori Lauri Lodjaku sõnul tagab uus tehnoloogia kvaliteetsema leviala ning kahesuunalise side võrgu ja seadme vahel. „Uus tehnoloogia võimaldab positsioneerida seadet asjade interneti võrgus ilma GPSita, mis tähendab, et seadmete valik, mida võrku saab ühendada, on laiem ning GPS ei koorma seadme akut,“ märkis ta.

„Lisaks saame luua virtuaalseid privaatvõrke, paigaldada sisetugijaamasid ning osutada asjade interneti teenuseid ka välisriikides rändlusteenusena, mis on olulised transpordi- ja logistikaettevõtetele,” lisas Lodjak.

Uue võrgutehnoloogia tarnis Levikomile IoT ja 5G võrgulahenduste arendaja TEKTELIC Communications Kanadast. Levikom on investeerinud asjade interneti võrgu ja 5G/IoT-teenuste arendusse ligi kaks miljonit eurot.

Asjade internet ehk IoT (Internet of Things) on võrgustik, mis sisaldab internetiühenduses olevaid seadmeid, mille toimimine põhineb andmete kogumisel ja omavahelisel andmevahetusel. Asjade interneti võrk peab erinevalt mobiilivõrkudest toetama väga erinevaid kasutusvajadusi, lisaks tavapärasele väli- ja siselevile ka siselevi sügaval hoonetes ja maapinnast allpool.

Toomas Peegi ja Peep Põldsammi loodud Levikomi peamised tegevussuunad on IoT, IT, sideteenused ja videovalve.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755