Autor: ITuudised.ee • 2. aprill 2019

Tuneesia rahandussüsteem saab turvalise andmevahetuse

Cybernetica juurutab Tuneesia valitsusele turvalist andmevahetusplatvormi eesmärgiga tugevdada kohalikku rahandussüsteemi ja parendada riiklike finantsasutuste koostööd.
Cybernetica andmevahetustehnoloogiate osakonna juht Riho Kurg
Foto: Urmas Kamdron

Koostöö eesmärk on aidata Tuneesia rahandusministeeriumil tõhustada ja lihtsustada maksude haldamist, samuti kaasajastada rahandusvaldkonna aruandlust ning andmevahetust. Selleks on esmalt vajalik ühtne andmevahetusplatvorm, mis tagab turvalise reaalajas ligipääsu kõigile ministeeriumite süsteemi ühendatud andmebaasidele.

„Meie jaoks on põnev viia turvaline andmevahetus veel ühte riiki, mis püüdleb tõhusa e-valitsemise suunas. UXP tehnoloogia, mis on ka Eesti X-tee aluseks, juurutamine Tuneesias on oluline saavutus. Fakt, et tänu meie tehnoloogiale saab Tuneesia viia riigijuhtimise uuele tasandile, võimaldades ettevõtetel mugava lahenduse kaudu makse deklareerida ja majanduse läbipaistvust suurendada, räägib selgelt digitaalsest muutumisest ning on Tuneesiale suur edusamm,“ ütles Cybernetica andmevahetustehnoloogiate osakonna juht Riho Kurg. Tänu projekti raames toimuvatele arengutele avaliku sektori aruandluses saab turvalisele vundamendile luua erinevaid e-teenuseid ja mitmetasandilisi riigijuhtimise rakendusi

Koostöö Cybernetica ja Tuneesia valitsuse vahel algas FIRST projekti raames vähem kui aasta eest. Projekti eesmärk on pakkuda tarkvara ja selle paigaldust, koolitusi ning muid teenuseid, mis soodustavad turvalist ja tõhusat andmevahetust. Need tegevused toetavad äriprotsesside ümberkujundamist, töövoo ühtlustamist ja paremat klienditeenindust, kuna Tuneesia valitsusasutused saavad kiirema ligipääsu maksumaksjate infole.

Cybernetica UXP tehnoloogia on kasutusel mitmetes riiklikes andmevahetuskihtides, näiteks Trembita Ukrainas, NamX Namiibias, Pitu Gröönimaal ning pilootprojektina on seda rakendatud USAs, Jaapanis, Beninis ja muudes riikides üle kogu maailma.

FIRST (Fiscal Reform for a Strong Tunisia) projekt pakub Tuneesia võtmetähtsusega valitsusasutustele, eriti Rahandusministeeriumile, tehnilist abi ja võimekuse loomist, et tugevdada riigi rahanduslikke aluseid ja tagada jätkusuutlik ning kaasav majanduskasv. Projekti rahastab USAID, rahvusvaheline agentuur, mille eesmärk on soodustada arengut ja toetada demokraatlikku riigijuhtimist.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052