Autor: Indrek Kald • 4. aprill 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Riik toetab ERRi telepildi SD-süsteemis edastamist

Valitsus otsustas täna eraldada rahvusringhäälingule telepildi paralleelselt SD- ja HD-kvaliteedis edastamise jätkamiseks ligi 200 000 eurot. See jätab telepildi alles ka vanemate telerite omanikele.
Leviras asub alates üks Põhja-Euroopa suuremaid sõltumatuid telekanalite väljastuskeskusi.
Foto: Levira

Tehnoloogiline hüpe, kui telepilt levib vaid HD-süsteemis, tehakse tulevikus ning eelnevalt on vajalik teha avalikkusele teavitustööd muutuse mõjust.

ERR edastab oma teleprogrammi paralleelselt nii HD- kui ka MUX1-süsteemis, mis pakub SD-pilti. Paralleeledastuse jätkamiseks taotles kultuuriministeerium ERRile riigieelarve reservist 199 680 eurot, kuna telepildi edastaja Levira ja ERRi kokkulepe paralleeledastuse jätkamiseks kehtib 30. aprillini.

Kultuuriminister Indrek Saare sõnul on riigi ülesanne tagada, et kõik Eesti inimesed võiksid saada osa rahvusringhäälingu rikkalikust teleprogrammist. "Paralleeledastuse lõppemine ja vaid HD-süsteemi minek tähendaks, et vanemate telerite pilt jääb sahisema," märkis ta.

Eesti on Saare kinnitusel tunnustatud e-riik ning meie edu tagab see, et julgeme kasutusele võtta kõige uuemaid tehnoloogiaid. "Seetõttu tuleb ühel hetkel üle minna ka ainult HD-süsteemile, aga võib toimuda alles siis, kui riik ja ERR on teinud laialdast teavitustööd kõigile neile, keda muudatus puudutab," lisas minister.

Edasine riigieelarve planeerimine ja järgmiste aastate lisavajadus otsustatakse selle aasta riigi eelarvestrateegia läbirääkimistel. Täpne summa järgnevaks aastaks segub riigieelarve läbirääkimistel sügisel. Paralleeledastuse aastane eelarvevajadus on ligi 300 000 eurot ning see on riigile kulukam kui telepildi edastamine vaid ühes, HD-süsteemis.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755