Autor: Indrek Kald • 2. mai 2019

Tulekul esimene maapõue arendusmaraton

Tehnikaülikool korraldab esmakordselt maapõueteemalise arendusmaratoni, kus tudengid hakkavad lahendama väljakutseid koos Eesti Energia, Rail Balticu, Viru Keemia Grupi jt firmadega.
Arendusmaraton GeoMineHack peetakse inglise keeles.
Foto: eestigeoloog.ee

Arendusmaratoni GeoMineHack korraldaja ja TalTechi geoloogia instituudi teadur Rutt Hintsi sõnul on maavarade ning maapõuesektori ettevõtted pakkunud välja reaalsed probleemid, millele on osalejatel võimalik luua lahendusi, mis hiljem ka töösse võetakse.

"Näiteks Rail Baltic ootab ideelahendust Rääma raba läbiva raudtee projekteerimiseks. Kaevandusettevõtted otsivad uudseid lahendusi tulevikukaevanduste võtmeküsimustes - kuidas arendada kiiret kuluefektiivset andmeedastust maa all ning milliseid kaevandusprotsesse automatiseerida," rääkis Hints.

Inglisekeelse arendusmaratoni ülesandeid on välja pannud Eesti Energia, Viru Keemia Grupp, Rail Baltic Estonia, Eesti Geoloogiateenistus, TalTech, inseneribüroo Steiger ja Neo Performance Materials.

Hintsi sõnul toetavad sündivad ideed innovatiivsuse, läbipaistvuse ja säästlikkuse kasvu traditsiooniliselt konservatiivses maapõuesektoris. "Näiteks ootame lahendusi, kuidas kasutada kaevandustest väljatoodud lubjakivi või töötada välja kommunikatsiooniplaan suuremahuliste maavara arendusprojektide jaoks või parandada metallimaakide rikastamisprotsessi. Ettevõtetel on suur huvi ka maapõue kasutamisega seotud protsesside visualiseerimise vastu, et hõlbustada erialadeülest ja avalikku suhtlust," selgitas Hints.

10.-12. mail Tallinnas Mektorys toimuvale arendusmaratonile on oodatud kõrgkoolide tudengid, aga ka juba töötavad noored spetsialistid. "Lisaks geoloogidele ja mäeinseneridele kutsume osalema IT-, ehituse-, teenusedisaini, turunduse ja muude erialade tudengid, sest väljakutsed vajavad erinevate erialade spetsialistide parimaid teadmiseid. Osalejad saavad panna enda teadmiseid proovile ja kohtuda potentsiaalsete tööandjatega," lisas Rutt Hints.

Arendusmaratonile saab SIIN registreeruda kas üksi või meeskonnana, valides sobivaima väljakutse. Tiimid töötavad 48 tunni jooksul välja oma teadmiste, ettevalmistatud materjalide ning väljakutsehoidja ja mentorite abil uuendusliku ja praktilise lahenduse. Meeskonnad esitavad oma lahendused žüriile, kes valib välja kõige parima lahenduse.

GeoMineHacki korraldab TalTechi geoloogia instituut 9.-17.05 toimuva Eesti maapõuenädala raames.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052