Autor: Indrek Kald • 6. mai 2019

Garage48 häkatoni võitja aitab leida maksupettureid

Garage48 kosmosehäkatoni võitja aitab riigil tuvastada deklareerimata maksutulu, kasutades selleks satelliidipiltide analüüsi.
Garage48 SpaceTech toimus Tartu observatooriumis, tuues kokku ligi sada kosmosehuvilist.
Foto: Toomas Välja

Sel nädalavahetusel leidis aset Garage48 SpaceTech häkaton ehk kosmoseteemaline arendusnädalavahetus. Kümne meeskonna seast valiti parimaks tarkvaraprojektiks PeatLog, mis aitab satelliidipiltide abil tuvastada turbakaevandused, kus kaevandustegevus ei ole ametlikult registreeritud.

Satelliidipiltide abil on võimalik leida piirkonnad, kus toimub kaevandustegevus, kuid seda ei ole deklareeritud ning makse ei ole tasutud. Pika ja ressursimahuka auditeerimisprotsessiga võrreldes on tegemist oluliselt efektiivsema lahendusega.

Parimaks riistvaraprojektiks valiti Cuby, kes arendas nädalavahetusega haridusliku "tee-seda-ise" satelliidi ehitamise komplekti noortele. Loodud kuubik on ühendatud veebiplatvormiga, kuhu jookseb sensorite kogutud info, lisaks võimaldab prototüüp edastada signaale ning helisid.

Cuby eestvedaja sõnul on projekti eesmärk anda noortele esimene kokkupuude programmeerimise, satelliidi arendamise ja kokkupanemisega, ning seeläbi valdkonna vastu huvi tekitada.

Üritusel viibinud Euroopa Kosmoseagentuuri esindaja ning Noordwijki kosmoseäri innovatsioonikeskuse kogukonnajuhi Martijn Leinweberi sõnul on mõlemal võidu pälvinud meeskonnal potentsiaali.

"Taoliste ürituste eesmärk on õpetada uusi oskuseid ning anda osalejatele esimene kokkupuude kosmosevaldkonnaga, aga ka skautida uusi põnevaid ideid, millega peaks edasi liikuma," selgitas ta.

Auhinnad pälvisid ka meeskonnad OM5G, mis lõi targa võrgustiku paigaldamise tööriista telekomiettevõtetele, ning Scientific Microwave Solution, mis töötab soodsa interferomeetrilise teleskoobi kallal. Publiku lemmiku tiitli pälvis meeskond MoonBalloon.

Garage48 SpaceTech 2019 toimus Tartu observatooriumis, tuues kokku ligi sada kosmosehuvilist. Juba neljandat korda toimunud häkatonil oli osalejail aega 48 tundi, et luua meeskonnad, mõelda välja ärimudel ning teha toimiv prototüüp. Eesti-Läti ühisüritust finantseeris Euroopa Regionaalarengu Fond.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052