Autor: Indrek Kald • 2. juuli 2019

Tööandjad: firmad kulutavad innovatsioonile enam kui statistika näitab

Kuigi statistikaameti andmeil ulatuvad erasektori investeeringud innovatsiooni 0,6 protsendini SKPst, millega Eesti on Euroopa Liidus viimaste seas, kinnitab tööandjate keskliit, et firmad panustavad arendustegevusse oluliselt enam kui statistika näitab.

"Sellises vormis, nagu statistikaameti aruanne eeldab, kõigis ettevõtetes innovatsioonikulutuste kohta eraldi arvestust ei peeta. Seetõttu on aruande täitmine tülikas ja paljud täidavad lahtrid lihtsalt nullidega," selgitas keskliidu juhataja Arto Aas.

Firmad panustavad arendustegevusse oluliselt enam kui statistika näitab, väidab tööandjate keskliit.
Foto: Pixabay

"Usume oma liikmete kogemuste põhjal, et ettevõtjad panustavad siiski arendustegevusse oluliselt enam kui praegu statistikast nähtuv," lisas ta.

Ühtlasi alustas keskliit koos statistikaameti ning majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumiga statistikaaruande lihtsamaks muutmist. Seni kutsub keskliit tööandjaid olemasolevat aruannet täitma, et näidata erasektori panust statistikas adekvaatses suuruses. Järgmise aruande esitamise tähtaeg on 5. augustil.

Tööandjate keskliidu juhataja Arto Aasa sõnul püüavad nad ka valitsust veenda, et riik suunaks innovatsiooni rohkem raha.

Täna saatis tööandjate keskliit oma liikmeile juhendi, milliseid kulutusi tuleks arvestada teadus- ja arendustegevusena (T&A). Juhendiga saab tutvuda keskliidu veebis.

Üldjoontes kõlab T&A reegel keskliidu teatel nii: kui põhieesmärk on toodet või protsessi tehniliselt täiustada, kuulub tehtav töö T&A valdkonda. Kui toode, protsess või käsitlusviis on välja arendatud ning töö peaeesmärk on turu laiendamine, tootmiseelne kavandamine või kontrollsüsteemi ladus töö, siis seda tegevust ei käsitleta T&Ana.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052