Autor: Indrek Kald • 31. juuli 2019

Tallinn saab liitreaalsuse keskkonnas ehitatud paviljoni

Tallinnas asuva arhitektuurimuuseumi ette kerkib nelja meetri kõrgune liitreaalsuse keskkonnas ehitatud paviljon, mis autori sõnul on omasuguste seas maailma suurim.
Arhitektuurimuuseumi ette Tallinnas kerkib nelja meetri kõrgune liitreaalsuse keskkonnas ehitatud paviljon.
Foto: tab.ee

"See on kõige suurem ja kõige ambitsioonikam projekt maailmas, mis liitreaalsus keskkonnas seni ehitatud on," ütles üks paviljoni autoreist Gwyllim Jahn. "Ehitus on ka meie enda jaoks uudne ja põnev, see tähendab pidevat protsessi käigus õppimist. Meil tuleb kohaneda naturaalse materjaliga, mis ei reageeri kunagi päris nii, nagu me tahaks," lisas ta.

Viienda Tallinna arhitektuuribiennaali TAB 2019 installatsioonikonkursi võidutöö "Steampunk" autorid on Gwyllim Jahn ja Cameron Newnham (Austraalia), Soomeen Hahm Design (Suurbritannia) ning Igor Pantic (Suurbritannia). Nad kasutavad aurutatud puidu painutamise tehnikat ning innovaatilist ehitusmeetodit, mille käigus kuvatakse projekt spetsiaalsete prillide abil ehitaja silme ette.

Võidutöö autorite hulka kuuluvad Jahn ja Newnham Fologramist uurivad seda, kuidas segureaalsus-keskkondades ehitamine annab disaineritele ja ehitajatele uusi võimalusi.

Fologrami loodud tööriistade abil saavad muidu traditsiooniliste töövõtetega tegutsevad ehitajad luua struktuure, mis varieeruvad oluliselt detailide, vormi või tekstuuri osas, muutes enamasti liiga kallid disainilahendused lihtsaks, odavaks ja riskivabamaks. Keerulist disaini on tänu sellele võimalik luua ehitusplatsidel kiiresti ja ilma kalli oskusteabe või disainidokumentatsioonita.

Lisaks sellele, et installatsiooni ehitamise meetod on unikaalne, on seda ka Steampunki disainikeel. "Ehitame Tallinnas valmis midagi, mida seni on nähtud vaid digitaalselt," ütles Jahn.

Installatsioon valmib saarepuidust, mis on kõige paremini painduv puit. Sellele annavad tugevuse ja heitlikule ilmastikule vastupidavuse Eesti tootja Thermory termotöödeldud puidust detailid.

Installatsioon avatakse biennaali avapäeval 11. septembril ning jääb arhitektuurimuuseumi ette rohealale kuni järgmise biennaalini aastal 2021. Seekordne arhitektuurifestival kestab 17. novembrini.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052