Autor: Indrek Kald • 17. september 2019

Ratas: järgmise 15 aasta jooksul leiutame iga päev uue aurumasina

Järgmise 15 aasta jooksul leiutame iga päev uue aurumasina, sõnas peaminister Jüri Ratas mitmekümne riigi ministreid ja valdkonna eestkõnelejaid Tallinna toonud digitippkohtumise avasõnavõtus.
Peaminister Jüri Ratas Tallinna digitippkohtumist avamas.
Foto: Raul Mee, fotograaf

Ratas kõneles tehisintellekti valdkonna arengute mõjust ühiskonnale järgmistel aastakümnetel ja rõhutas inimkeskse eetika olulisust. Digipöörde arengutest rääkides tõi ta esile innovatsiooni üha kasvavat kiirust ning seda võimaldavat keskkonda.

"Aurumasin pani aluse tööstuslikule pöördele ning inimeste arvu kiire kasv tekitas ka nälja uuenduste järele. Võime öelda, et järgmise 15 aasta jooksul leiutame iga päev uue aurumasina," sõnas Ratas.

"Tehisintellekt on tänapäeva paratamatus ja me peame õppima seda kasutama inimeste elu paremaks muutmiseks,“ ütles peaminister ning tõi esile, et Eestis on juba rohkem kui paarkümmend töötavat ning peagi kasutusse lisanduvat tehisintellektil põhinevat lahendust.

Eesti on peaministri sõnul ehitanud inimkeskset e-valitsemist 20 aastat. "Iga meie kodanik on oma isikuandmete omanik ning peaks ise omama ka kontrolli nende andmete kasutamise üle," ütles ta.

Digiteenus käivitub mõtteviisi muutumisest kiiremini

"Kuid muutes riiklikke digiteenuseid automaatsemaks ja ennetavamaks, on meile saanud selgeks, et inimkeskne andme-eetika on palju keerukam kui alguses paistab. Selleks on vaja põhjapanevaid muutusi kogu ühiskonna mõttemaailmas. Kultuuri ja mõtteviisi muutused võtavad palju kauem aega kui uue digiteenuse käivitamine," nentis Ratas.

Peaminister avaldas lootust, et tänane kohtumine aitab digimeelsetel riikidel leida ühiselt lahendusi inimkeskse valitsemise jaoks, jagades ühiselt nii kogemusi kui teadmisi.

"Digitaalsed lahendused aitavad majandusel kasvada, muudavad valitsemist tõhusamaks ning loodetavasti ka maailma paremaks. Usun, et kogemuste ja parimate tavade jagamine toob kõigile kasu. Selle asemel, et ratast uuesti leiutada, peaksime õppima üksteise parimatest lahendustest – mitte lihtsalt jäljendama, vaid tegema koostööd ja olema ülemaailmselt eeskujuks," märkis peaminister.

Tallinna kohtumisel kujundatakse poliitikaid

Tema sõnul on Tallinna digitippkohtumine koostööplatvorm riikidele, kes on digitaalselt arenenud ja jagavad ühiseid vaateid ning kujundavad koos poliitikaid ja õigusruumi digiühiskonna arendamiseks.

"Tänavuse kohtumise fookus on üleilmselt ülikiirelt areneval tehisintellekti valdkonnal. Sellel on otsene mõju meie inimeste heaolule, võimaldades näiteks täpsemaid diagnoose meditsiinis, põhjalikumat infotöötlust või paremaid riigiteenuseid. Seepärast tahab Eesti nende teemade arutelu juhtida," sõnas peaminister.

Digitippkohtumisel räägivad teiste seas oma kogemusest ja tulevikutrendidest Microsofti Euroopa, Lähis-Ida ja Aafrika president Michel van der Bel, maailma ühe juhtiva tehisintellekti ettevõtte Arago tegevjuht ja asutaja Hans-Christian Boos, Keenia teadlane ja World Wide Web Foundationi digitaalse võrdsuse eestkõnelejana Nanjira Sambuli ning teadlased, nagu Michigani Ülikooli teoreetilise füüsika professor Stephen Hsu ning tuntud eetikaekspert Joanna Bryson Bathi ülikoolist.

Töötoad kuuel erineval teemal

Tallinn Digital Summiti peakorraldaja Liina Arengu sõnul toimub ürituse raames ka kuus valdkondlikku töötuba. "20 riigi delegatsiooni esindajad koos ekspertidega arutavad näiteks teemadel, kuidas mõjutab tehisintellekt tervishoiupoliitikat, õigusruumi, targa linna arengut ning demokraatlikke protsesse üldisemalt," sõnas ta.

Peaminister Jüri Ratas kohtub eraldi delegatsioone juhtivate ministritega ning arutab 15 Euroopa riigi ning Kanada, Singapuri, Jaapani, Uus-Meremaa ja Austraalia otsustajatega nende nägemusi tehisintellekti plussidest ning ohukohtadest tuleviku kujundamisel.

Digitippkohtumine toimub kolmandat korda. Valdkonna tipptegijate foorum sai alguse 2017. aastal, kui Eesti oli Euroopa Liidu Nõukogu eesistuja ning korraldas digitaalvaldkonna tippkohtumise, mis tõi Tallinna kokku ELi riigipead ja valitsusjuhid. Möödunud aastal oli konverentsi fookuses globaalse andmekaubanduse temaatika.

Konverentsi korraldab riigikantselei koostöös majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumiga.

Tehisintellekt on teemaks ka oktoobris Äripäeva veebiseminaride keskkonnas toimuval seminaril. Seal räägib Microsoft Eesti juht Mart Mäe, kuidas võtta tehisintellekt kasutusele ühiskonna jaoks mõistlikul viisil. Muuhulgas puudutab ta küsimusi: milliseid revolutsioone on tehisintellekt läbinud, millised on tehisintellekti vormid, mis töökohti saab tehisintellekt asendada ning mida mitte, kuidas on Google ja Facebook panustanud tehisintellekti kasutamisse.

Tunniajane veebiseminar toimub 24. oktoobril. Enne veebiseminari saadetakse registreerunud kasutajatele e-kiri lingiga, mille kaudu pääseb enne seminari algust veebiseminari keskkonda. Seminar on järelvaadatav kõigile registreerunutele kolme tööpäeva jooksul pärast toimumist.

Täpsem info veebiseminari kohta SIIN.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052