Autor: Indrek Kald • 2. oktoober 2019

Burfa Tech laiendab andmetöötluskeskust Narvas kaks korda

Varem peamiselt krüptoraha kaevandamise riistvara valdkonnas tegutsenud IT-ettevõtte Burfa Tech laiendab oma Põhja-Euroopa suurima kõrgjõudlusega andmetöötluskeskuse Narvas praeguselt nelja megavati suuruselt võimsuselt seitsme megavatini.
Burfa Techi osanik Ivan Turõgin ja tootejuht Vitali Pavlov.
Foto: Ardo Kaljuvee

Tänavu suvel valminud ja üle kümne miljoni euro investeeringuid nõudnud keskuse esimene etapp Enefiti tehnoloogiapargis on Burfa Techi tootejuhi Vitali Pavlovi sõnul edukalt läbinud kõik testid, saanud kasutusloa ning klientide poolt hästi vastu võetud.

"Globaalne nõudlus spetsiifiliste arvutusvõimsuste järgi, mida kasutatakse graafiliseks renderdamiseks, pilvearvutusteks, tehisintellekti ja näotuvastusega seotud teenuste osutamiseks, on tõusuteel, mistõttu tegime otsuse lisainvesteeringuteks ja alustasime juba järgmise etapi ehitustöid oma Narva keskuse koheseks ja kiireks laiendamiseks," rääkis Pavlov.

Uute võimsuste käikuandmise järel Narvas tõuseb Burfa Tech valdkonna tipptegijate hulka Euroopa Liidus nii kasutatava koguvõimsuse kui teenuste mahu osas, kinnitas ta. Keskuse järgmine etapp valmib kava kohaselt 2020. aasta kevadtalvel.

Prognoositava keskmise elektritarbimisega 61 gigavatt-tundi aastas kuulub Burfa Techi Narva keskus 25 suurema Eesti elektritarbija sekka. Võrdluseks - see on pisut rohkem kui kõigi Saaremaa kodutarbijate aastane elektrikasutus kokku.

Burfa Techi osaniku ning juhatuse liiknme Ivan Turõgini sõnul tekkis neil kõrgjõudlusega andmetöötluskeskuse rajamise idee aastal 2017. Samaaegselt uuriti selleks võimalusi Islandil, USAs, Venemaal, aga ka Eestis.

"Protsessi käigus hakkasime suhtlema ka Enefiti tehnoloogiapargiga. Enne kui läks ehituseks, tegime põhjalikke ettevalmistusi," selgitas ta projekti saamislugu.

"Loomulikult annab valitud andmekeskuse asukoht meile mõned konkurentsieelised – esiteks tagab asukoht Balti elektrijaama kaitstud territooriumil kõrge turvalisuse, mis on üks meie klientide põhitingimustest ja samas saame elektrihinnalt olulise kokkuhoiu võrgutasu arvelt," lisas Turõgin.

Enefit Energiatootmise juhatuse liikme Jaanus Ratturi sõnul on tehnoloogiapark välja arendatud eelkõige suure energiatarbimisega klientidele, sest võrgutasu võrra odavam elekter annab elektrijaama territooriumil asuvatele ettevõtetele olulise konkurentsieelise.

"On tore, et Burfa Techil on visioon ja julgus investeerida oma tegevuse laiendamisse Narvas. Enefiti tehnoloogiapargile on see hea uudis, sest suure energiatarbimisega kliendid tagavad meie Narva tootmisvõimsustele töömahu ja võimaldavad meil elektrijaama koormust täpselt planeerida," rääkis Rattur.

Burfa grupi ettevõtted on ka varem testprojektidena tegelenud samalaadsete andmetöötluskeskuste haldusega Hiinas ja Islandil, kuid hetkel on kavas konsolideerida suurim osa oma sellealaseid võimsusi Narva.

"Enefiti näol on tegu väga usaldusväärse partneriga ning võrreldes Islandiga pakub Narva atraktiivsemat töökliimat ja koostöövalmis kohalike võimuorganeid ning samas jääb energiahind konkurentsivõimelistesse raamidesse," kommenteeris Ivan Turõgin.

Burfa Tech näeb uue Narva andmetöötluskeskuse peamiste klientidena keskmise suurusega rahvusvaheliselt tegutsevaid ettevõtteid.

Narva andmetöötluskeskuses on kasutusel tehisintellektiga monitooringu- ja kaugjuhtimissüsteemid, mis jälgivad muuhulgas hoone temperatuuri, niiskust ja tuleohutust. Tehisintellekt jälgib ja juhib ka elektriohutust (elektriomadused, tarbimine, lühised jne). Seadmete ohutuse tagamiseks on keskuse olulistele ruumidele paigaldatud gaasikustutus- ja suitsueemaldussüsteemid.

Burfa Tech OÜ tegeleb pilveteenuste osutamise ja IT-arendusega, kasutades sealhulgas ka plokiahela tehnoloogiaid. Lisaks ehitab ettevõte andmetöötlus- ja salvestuskeskusi, kaasates Eesti teadusasutuste töötajaid.

Burfa Techi emaettevõte on Burfa Capital OÜ, mille omanikud on Ivan Turõgin ja Sergei Potapenko, kes on Burfa Techi juhatuse liikmed. Burfa Tech tegutses varem Hashcoinsi nime all, kuid ettevõtte nime muudeti käesoleval aastal, et käia kaasas tegevusvaldkondade laienemisega algselt krüptovaluutade kaevandamiselt ja sellega seotud teenuste ja tehniliste lahenduste väljatöötamiselt ning müügilt.

33 töötajaga Burfa Techi varade maht on 16,4 miljonit eurot. Ettevõtte mullune käive ulatus 17,8 miljoni euroni ning puhaskasumit teeniti 10,6 miljonit eurot.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755