Autor: Indrek Kald • 16. oktoober 2019

Cisco IT-juht: tehisintellekti tulekut takistab spetsialistide puudus

Tehisintellekti kasutuselevõttu takistab üle ilma ebapiisav arv valdkonna talente, ütles Tallinnas IT-konverentsil Cisco Põhja-Euroopa IT-juht Campbell Taylor.
Cisco Põhja-Euroopa IT-juht Campbell Taylor Tallinnas IT-konverentsil.
Foto: Karen Härms

"Masinõppe ja tehisintellekti kasutusele võtuga on üle kogu maailma seotud ka üks terav probleem – meil pole selles valdkonnas ei praegu ega ka tulevikus peale tulemas piisavalt talente. Juba praegu tuntakse paljudes ettevõtetes, kuidas selles valdkonnas olev tööjõupuudus ei lase teatud protsessidel piisavalt kiiresti rakenduda," selgitas ta.

Ciscos kasvatatakse ja arendatakse neid inimesi Taylori sõnul ettevõtte sees. "Väga palju tuleb tööjõudu ülikoolidest. Lisaks võetakse Ciscos üle ettevõtteid, kellel on tehisintellekti-spetsialistid ja vajalikud oskused," lisas ta.

Eelmisel nädalal toimunud IT-konverentsil Atea Action rääkis Campbell sellest, kuidas automatiseerida ettevõtteid, kasutada masinõpet ja tehisintellekti. Samuti tutvustas ta kontseptsiooni No OPS, mille kohaselt võib IT-keskkond muutuda nii automatiseerituks ja infrastruktuurist eraldatuks, et ettevõttesisese tarkvara haldamiseks pole vaja spetsiaalset meeskonda.

"Need, kes täna pole tehisintellekti veel kasutama hakanud, ei ole lootusetult hiljaks jäänud. Aga need, kes ei plaanigi seda teha, võivad olla ettevõtted, kes jäävad teistest maha," avaldas Campbell, kelle sõnul on oluline kusagilt alustada.

Automatiseerimine ja tehisintellekt aitavad tema sõnul ettevõtetel keskenduda oma kasvu ja arengu kiirendamisele. Cisco on Taylori sõnul ettevõtte-siseselt kõvasti tööd teinud masinõppe rakendamiseks, et aidata võrgutoiminguid lihtsustada ning intelligentsemaid ja mõistlikemaid lahendusi pakkuda.

Nii rakendatakse Ciscos masinõpet, saamaks uusi teadmisi IT-süsteemide olukorra ja -hoolduse osas. Näiteks on loodud turvalisust tõhustavaid tooteid, mis põhinevad masinõppel ja aitavad kiirendada probleemide lahendamist 48 tunnilt neljale tunnile.

"Meil pole vaja teadlasi, kes keskenduvad tehisintellektile. Meil on vaja inimesi, kes on selles valdkonnas eksperdid, kus me hakkame tehisintellekti rakendama. Need on inimesed, kellel on kriitiliste probleemilahendamise oskused ja kes oskavad luua süsteeme inimeste ja masinate vahel," sõnas Campbell.

Tema sõnul alahinnatakse tehisintellekti arengu kiirust ja mõju. "Tehisintellekt annab meile suurepärased võimalused, kui inimesed on avatud ja on valmis katsetama erinevaid uusi lahendusi. Me ei peaks tulevikku kartma, pigem peaksime julgelt kasutama meile avanevaid võimalusi," sõnas ta.

IT-konverentsil Atea Action esinenud Cisco Põhja-Euroopa IT-juht Campbell Taylor on ka varem Eestis käinud ning tema hinnangul on tegemist tehnoloogiliselt väga arenenud riigiga. "Igal sammul oli näha, et siin on väga palju tehnoloogiat kasutatud. Olen ka e-residentsuse programmist vaimustuses," lisas ta.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755