Autor: Indrek Kald • 21. oktoober 2019

SEBs on kahe aastaga tööl olnud üle 20 roboti

SEBs on alates 2017. aastast pangatööd teinud kokku 23 robotit, kellest viis on tänaseks ülesanded edukalt täitnud ja töö lõpetanud.
SEB juhatuse liige Ainar Leppänen.
Foto: SEB

Hetkel teeb SEB Eestis tööd 18 robotit. Kogu SEB kontsernis aga töötab üle 150 robotkolleegi.

Robotid teevad tööd 24/7 ja täidavad enamasti rutiinseid igapäevaseid ülesandeid, näiteks andmete registreerimise ja haldamise valdkonnas. Robotite näol on tegemist konkreetsete, selgelt piiritletud ülesannete täitmiseks loodud programmidega, mis teevad igapäevast ja –öist tööd virtuaalses keskkonnas pangaserverites.

Panga teatel aitavad robotid praegu SEB kolmes Baltimaade esinduses ära teha 5–6 inimese töö.

"SEBs alustati robotkolleegide "tööle võtmisega" 2016. aastal. Selleks valisime operatsioonide valdkonnas välja mõned inimeste jaoks kohati liiga rutiinsed ja monotoonsed ülesanded, millega robotid võiks sama hästi või paremini hakkama saada kui inimesed," meenutas panga juhatuse liige Ainar Leppänen.

"Robotite tööle rakendamisega ei kaotatud töökohti, küll aga tekkis töötajatel rohkem aega pühenduda sisulisele, arusaamist ja tõlgendamist vajavale tööle, mida robotid teha ei oska, ja mis muudavad töö töötajate jaoks huvitavamaks ja sisukamaks ning aitavad ka ettevõtte jaoks luua rohkem lisaväärtust," lisas ta.

Nii nagu robotniidukid või robottolmuimejad, võimaldavad ka pangarobotid säästa inimeste ja ettevõtete aega, olles muu hulgas valmis töötama kellaajast ja nädalapäevast sõltumata, lisas Ainar Leppänen.

Selleks, et rutiinseid töid robotiseerida, on SEBs loodud kindel protseduur, millesse on kaasatud nii üksused ja inimesed, kes soovivad, et robot neil tööd teha aitaks, samuti arendajad, kes viivad inimeste soovi ellu.

"Robotiseerimine eeldab tavaliselt mingi töölõigu detailselt analüüsi ja samuti töövarjutamist, et arendajad saaksid robotiseerimisele kuuluva töö sisust ja protsessist täielikult aru. Ja isegi, kui selle käigus ilmneb, et konkreetset töölõiku ei ole mõtet või ei saa robotiseerida, siis tuleb analüüsi käigus tihti välja see, et ometi on seda võimalik lihtsamaks, tõhusamaks ja kiiremaks muuta töötaja enda jaoks – ja ka see on SEB robotiprojekti eesmärk," kinnitas Ainar Leppänen.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755