Autor: Riina Jussila • 31. oktoober 2019

IT-firmade TOPis 3. koha saanud Neivelt: bluffimist on IT-sektoris palju

Tänavuses IT-firmade edetabelis kolmandal kohal figureerib Pocosys OÜ. Pikka aega panga tippjuhina tegutsenud ning viie aasta eest IT-le sõrme andnud Indrek Neivelti osalusega ettevõte on teinud aastaga võimsa hüppe, kuid tehnoloogiavaldkonnas tegutsemist võimsa pangandustaustaga mees lihtsaks ei pea. Teda üllatab see, kuivõrd palju on tehnoloogiasektoris bluffimist.
Tarkvara-arenduse ja finantstehnoloogia litsentseerimisega tegeleva Pocosys OÜ suuromanik Indrek Neivelt ja tegevjuht Oksana Tolmatšova võivad eelmise aasta tulemusega rahul olla.
Foto: Liis Treimann

2015. aastal loodud Pocosys tegeleb tarkvaraarenduse ja digitaalpanganduse tehnoloogia müügi ning rendiga. Ettevõtte juhatusse kuuluvad Indrek Neivelt ja Oksana Tolmatšova sõnavad, et tänaseks on firma oma tehnoloogiat müünud muuhulgas Aafrika start-up’ile, uudsetele makselahendustele keskendunud Jaapani ettevõttele ja UK börsil noteeritud finantsasutusele.

Indrek Neivelt, Pocosys OÜ suuromanik
Klient juba arvestab, et kõik blufivad ja kui sa lubad ausalt, siis ikkagi võetakse su juttu koefitsiendiga.

“2014. aastal hakkasid neopangad ­Euroopas pead tõstma ja nii oli ka meie unistus pakkuda klientidele mugavat ja odavamat mobiilipangandust. Me olime õigel ajal aga vales kohas. Nimelt olid siis siin liiga keerulised online-konto avamise reeglid ja me ei olnud konkurentsivõimelised. Õnneks selgus, et tehnoloogia, mida oleme enda jaoks arendanud, pakub paljudele finantsasutustele niivõrd suurt väärtust, et otsustasime strateegiat muuta ja keskenduda selle litsentseerimisele,” meenutab Neivelt 2015. aastal alguse saanud Pocopay – mobiilirakenduste kaudu makse- ja muid finantsteenuseid pakkuva ettevõtte teket, mis õige pea Pocosys OÜ tekkele põhjust andis. “Kui tagasi vaadata, siis neopanga ehitamine oli äge kogemus, kuid reaalne äri on küpsetele ettevõtetele IT lahenduste pakkumine. Neopanga ehitamine on alustavale ettevõttel väga riskantne ja kallis tegevus,” lisas ta.

Millised tõekspidamised tuli ümber mängida, kui palju ärimudelit muuta selleks, et ettevõtte kulgemine soovitud suunas jätkuda saaks?

Indrek: Ega ma selles idunduses ennast väga hästi ei tunne. Olen ikka selline klassika austaja. Kuidagi naljakas on kaheksa või kümme aastat kahjumiga töötada ning aktsionäride käest uusi ja suuremaid summasid küsida. Mis mind on üllatanud, on see, kui palju on tehnoloogisektoris bluffimist. Me oleme paarist väga heast lepingust ilma jäänud, kuna lubasime seda, mida teadsime, et suudame teha. Aga klient juba arvestab, et kõik blufivad ja kui sa lubad ausalt, siis ikkagi võetakse su juttu koefitsendiga.

Mitme töötajaga te alustasite ja kui palju on teid täna ning kui suurelt ja kuhu suunda olete laienenud?

Oksana: Alustasime väga väikese seltskonnaga, mis mahtus ühe laua ümber istuma. Nagu startup’ile omane, tegime kõike koos ja suure innuga, olgu see finantslitsentsi taotlemine, mobiiliäpi disaini loomine või panga infrastruktuuri väljamõtlemine.

Tänaseks on meid 30 inimest: 20 IT-ettevõttes Pocosys ja 10 makseasutuses Pocopay. Kuigi juriidiliselt on tegemist kahe eraldiseisva firmaga, tegutseme kui üks tiim, sest enamus meie kliente vajavad nii finantstehnoloogiat, kui ka makseasutuse teenuseid, mida suudame koos väga efektiivselt pakkuda. Tänaseks oleme müünud oma tehnoloogiat Aafrika startup’ile, uudsetele makselahendustele keskendunud Jaapani ettevõttele ja UK börsil noteeritud finantsasutusele. Iganädalaselt suhtleme klientidega üle maailma. Vaatamata oma optimaalsele suurusele tunneme end laia haarega rahvusvahelise firmana.

Olete viimase aastaga teinud korraliku hüppe. Vaadates tagasi, siis millised otsused ja sammud edule kaasa aitasid?

Oksana: Kasv on tulnud eelkõige tehnoloogiaärist. Pocosysi 2018. aasta müügikäive ulatus 2,94 miljoni euroni ja kasum 1,06 miljoni euroni. Võib öelda, et eelmisel aastal nautisime eelnevatel aastatel tehtud müügi tulemusi.

Äris, kus tegutseme, võtab tehinguni jõudmine vahel mitu aastat aega, sest finantstehnoloogia ostmine on tähtis strateegiline otsus iga ettevõtte jaoks. Teades seda, oleme näinud palju vaeva, et tekitada Pocosys’ile kõrget nähtavust internetiavarustes. Tänu sellele leiavad meieni praegu lihtsasti tee nii noored kui ka küpsed ettevõtted, kel vajadus uus finantstoode ehitada või vana infosüsteem välja vahetada.

Kui keeruline või ehk hoopis vastupidi – lihtne, on teie valdkonnas tegutseda? Kellest juhindute ja kuidas eristute?

Oksana: Finantstehnoloogia valdkond on väga konkurentsitihe ja õnneks eeskujusid, kellelt õppida, leiab iga päev.

Samas on finantsmaailm jõudnud sellisesse faasi, kus moodsa tehnoloogia järele nälg on samuti väga suur, seega jätkub tööd kõigile selles sektoris tegutsevatele IT-ettevõtetele.

Meie ehk eristume tehnoloogia kõrge kvaliteedi ja suutlikkusega lubadustest kinni pidada. Kui oleme lubanud projekti kuue kuuga valmis saada, siis teeme selle kindlasti ka ära. Ja see on haruldaselt esinev nähtus IT maailmas.

Kas on olnud hetki, mis pannud loobumisele mõtlema?

Indrek: Lõpetamise mõtet ei ole olnud. Ega kerge pole me elu olnud, aga samas ega elu ei peagi kerge olema. Meil on väga tublid töötajad ning kogu aeg on väga põnev.

Nagu Oksana ütles, oleme oma tehnoloogiat müünud kolmel mandril ning suhtleme ettevõtetega ja pankadega üle terve maailma.

Millal pudeneb peost viimane münt ehk kaob sularaha?

Indrek: Olin selles osas paar aastat tagasi optimistlikum. Vaadates, kui keeruliseks on arveldamine tehtud, siis ma ei imestaks kui sularaha osatähtsus hakkab hoopis kasvama. Inimesed tahavad privaatsust ja selle vastu ei saa.

Tule edukate auhinnagalale!

Kõiki Äripäeva TOPe koondav Eesti edukate ettevõtete TOP 100 ilmub 29. novembril 2019. Enne seda, 28. novembril toimub Lutheri Masinasaalis võitjate pidulik auhinnagala. Info ja registreerimine: pood.aripaev.ee/top100

Vaata kogu nimekirja Äripäeva koostatud IT-firmade edetabelis SIIN

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755