Autor: Indrek Kald • 7. november 2019

Valitsus arutab täna Eesti-USA ühisavaldust 5G teemal

Välisminister Urmas Reinsalu annab täna valitsusele ülevaate nädal tagasi sõlmitud Eesti ja Ameerika Ühendriikide 5G-teemalisest ühisavaldusest, mida näiteks Elisa Eesti juht Sami Seppänen on teravalt kritiseerinud.
Välisminister Urmas Reinsalu eelmisel nädalal IKT aastakonverentsil.
Foto: Raul Mee

Tänase valitsuskabineti nõupidamise viimaseks, kuuendaks päevakorrapunktiks on Eesti ja Ameerika Ühendriikide 5G turvalisuse teemaline ühisavaldus. Kabinetinõupidamist juhatab peaminister Jüri Ratas.

Eelmisel nädalal sõlmis Ratas Washingtonis Ühendriikide asepresidendi Mike Pence´iga kokkuleppe, et Eesti võtab omaks USA lähenemise mobiilside viienda põlvkonna ehk 5G turvalisusele.

Muuhulgas tähendab see, et tõenäoliselt ei saa suur võrguseadmete tarnija, Hiina IKT-ettevõte Huawei osaleda 5G konkurssidel, kuna USA kahtlustab ettevõtet sidemetes Hiina kommunistliku valitsusega. Huawei on selliseid kahtlustusi eitanud. Samas on mitmed Euroopa riigid lubanud Huaweil osaleda 5G võrgu rajamisel.

Eelmisel nädalal IKT aastakonverentsil kritiseeris muuhulgas ka Huawei võrguseadmeid kasutava Elisa Eesti juht Sami Seppänen valitsust USAga sõlmitud 5G-teemalise ühisavalduse pärast. Samuti osaliselt Huawei võrguseadmeid kasutava Telia tehnoloogiajuht Andre Visse nõustus Elisa juhi kriitikaga.

Samal konverentsil leppis Sami Seppänen samuti kohal olnud välisminister Urmas Reinsaluga käesolevaks nädalaks kokku eraldi kohtumise, et teemat arutada.

Täna astus riigikogu ees ametivande andmisega ametisse uus väliskaubandus- ja infotehnoloogiaminister Kaimar Karu, kes esimest korda osaleb ka valitsuse nõupidamisel.

Valitsuskabineti nõupidamised, kus Urmas Reinsalu täna 5G ühisavaldust tutvustab, on mitteametlikud ning nende eesmärgiks on valitsuse istungite ettevalmistamine. Ministrid peavad seal põhjalikke arutelusid mitmesugustel poliitikateemadel. Nõupidamistel otsustatu ei ole käsitatav vabariigi valitsuse otsusena ja sellel pole õiguslikke tagajärgi.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052