Autor: Indrek Kald • 13. november 2019

Uuring: innovatiivse töökultuuriga firmadel kaks korda suurem digitaalne kasv

Innovatiivse töökultuuriga ettevõtted saavutavad teistest kaks korda suurema digitaalse kasvu ning nende ettevõtte töötajad on rahulolevamad, selgus Londoni Business Schooli uuringust.

Innovatiivsust organisatsioonikultuuris tõstab töötajate iseseisvus.
Foto: Pixabay

Uuringus "When change is the new normal" ("Kui muutus on uus normaalsus") osalenud teadlaste eesmärk oli kaardistada ja analüüsida töökultuuri, tehnoloogia ning juhtimise mõju ja ühisosa. Uuringus osales 15 Lääne-Euroopa riiki ja kokku analüüsiti 9000 töötaja vastuseid. Uuringut juhtis London Business Schooli organisatsiooni käitumise professor Michael Park.

Keskmiselt vastas uuringu küsimustele igas riigis 600 töötajat, kellest kuuendik olid juhid. Ilmnes, et innovatiivse töökultuuriga ettevõtted naudivad digitaalset kasvu teistest prognoositavalt kaks korda rohkem ja omavad tööl rahulolevaid kolleege.

Edukas juht võimendab uurimuse järgi meeskondi ja julgustab "iseõppimise töökultuuri" tekkimist. Samuti kaitseb ta töötaja tähelepanu ja edendab rahulikus tempos töötamist. Ka toetab tippjuht teisi juhte kui muutuste kriitilisi eestvedajaid.

Samas vähendavad töötajate efektiivsust kõige rohkem: 22% kolleegide vahelesegamine, 15% kohtumised, kõned ja e-kirjad, 14% info kogumine kolleegidelt, 11% tähelepanu kõrvalejuhtimine, 10% perspektiivide otsimine, 7% inspiratsiooni otsimine.

Innovatiivsust organisatsioonikultuuris tõstab töötajate iseseisvus – kõige uuenduslikemas ettevõtetes saavad 73% töötajatest valida, kuidas nad oma tööülesandeid lahendavad. Kui töötajal on vabadus otsustada oma tegutsemise üle, on ta efektiivsem ja võtab oma tööülesandeid kohusetundlikult ning loomulikult.

Uuringust selgus ka, et paindliku organisatsioonikultuuriga töökohtades saavad töötajad kolleegide sõbralikule abile loota kuni 70% juhtudel, vähem uuenduslikemas organisatsioonides saab seda teha aga 39%.

Küsitlus viidi läbi 15 riigis: Austrias, Belgias, Taanis, Soomes, Prantsusmaal, Saksamaal, Itaalias, Iirimaal, Hollandis, Norras, Portugalis, Hispaanias, Rootsis, Šveitsis ja Inglismaal. Uuringu tulemusi tutvustatakse täna Milanos Microsofti konverentsil #WorkReworked.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052