Autor: Indrek Kald • 12. detsember 2019

Marek Kiisa ja Kalev Reiljani salajane pilveäri

Mitmes suures tehnoloogiafirmas tippjuhina töötanud Kalev Reiljani ning investor Marek Kiisa poolt mõne aasta eest loodud pilveteenuste äri pilw.io käibest 60% tuleb juba ekspordist. Alles nüüd ilmub neist Eesti meedias aga esimene lugu.
Tehnoloogiainvestor ja ettevõtja Marek Kiisa.
Foto: Liis Treimann

2015. aastal alustati klientide teenindamist projektipõhiselt, sh erilahenduste loomist. Samal ajal hakkas tiim ette valmistama automatiseeritud ja kliendi iseteenindusel põhinevat lahendust, mida firmas peetakse suureks kasvamise võtmeks. Esimese töötava versioonini platvormist jõuti kevadel 2018.

Täpsemalt on pilw.io taga viie aasta eest loodud andmekeskuse ja IT-infrastruktuuri teenuste ettevõte Astrec Data. „Kuni viimase ajani oleme pakkunud oma teenust sihitult valitud klientidele,“ selgitas Kalev Reiljan, miks neist pole seni kuskil kirjutatud.

Täna on neil kaks andmekeskust Eestis (Jõhvis ning Tallinnas), samuti Peterburis ja Helsingis ning kliendid peamiselt siinses regioonis, aga näiteks ka Indias. Astrec Data mullune käive oli veidi üle poole miljoni euro. Suurem osa käibest tuleb IT-teenuste ekspordist. „Meil on suur potentsiaal saada globaalselt edukaks ettevõtteks,“ kinnitas Reiljan.

Pilw.io pakub virtuaalse andmekeskuse platvormi teenust. Näitena võib tuua privaatvõrguga virtuaalservereid, vahendeid Dockeri konteinerite jooksutamiseks ilma vajaduseta ise keskkonna loomise või haldamise järele ja objektipõhist salvestuspinda suuremahuliste andmete talletamiseks.

Globaalseid tegijaid meie regioonis pole

Maailmas on mitmeid suuri digitaalse infrastruktuuri teenusplatvormide pakkujaid, nt on Microsoftil pilveteenus Azure, Google´il Cloude ja Amazonil AWS. Nende plussideks on Reiljani sõnul globaalsus ja valik tehnilisi töövahendeid, samas väljakutseteks kasutamise keerukus, hinnastamise selgus ja anonüümsus. Meie regioonis suurtegijatel andmekeskused ja esindused reeglina puuduvad.

Pilveteenuste puhul on eristusvõimalusi Reiljani sõnul palju. „Oleme valinud peamisteks eristumiskohtadeks kasutusmugavuse, selge hinnastamise ja läheduse kliendile läbi klienditeeninduse ja lokaalse kohalolu,“ märkis ta. „Meile kirjutades või helistades võib olla kindel, et ei pea suhtlema robotiga ja küsimusi võib esitada ka eesti keeles,“ lisas Reiljan.

Peamiste klientidena näeb pilw.io ettevõtteid ja ka eraisikuid, näiteks freelance-tarkvaraarendajaid, kes vajavad pilvepõhist infrastruktuuri oma teenuste arendamiseks, rakenduste ja andmete hoidmiseks. Kitsamalt on pilw.io kliendid eeskätt arendajad, arendusmeeskonnad ja veebirakenduste jooksutajad.

„Heameelt teeb, et meil on kliente nii „vanade“ ettevõtete seast, kui ka startup-maailmast. Sobime kõigile, kes oma äri digiteerivad või ajavad seda juba algusest peale digitaalselt,“ täpsustas ettevõtte tegevjuht Kaur Kiisler.

Kuna pilveteenused oma olemuselt ei tunne riigipiire, on Eesti pilveteenuste turg tema sõnul sama tihe kui globaalne turg. „Oleme alustanud tegevusi, et järgmiseks luua pilw.io tugipunktid meid ja meie kliente huvitavatesse riikidesse,“ sõnas Kiisler.

Sihiks on saada „omaks“ paljudes riikides

Ettevõtte juhi sõnul on nende visioon saada kohalikuks teenusepakkujaks võimalikult paljudel turgudel. „Tahame jõuda olukorda, kus kasutajad saavad meie teenuseid tarvitada oma riigi või linna andmekeskusest ja tänu platvormile ning ühendatud andmekeskustele pakkuda teenuseid üle maailma,“ sõnas Kiisler.

Kalev Reiljani kinnitusel on pilveteenuste ekspordivõimalused sisuliselt piiramatud. Ka täna on firmal kliente Soomest, Venemaalt ja Ukrainast, aga ka Indiast. „Eristuvusvõimalused toimivad globaalselt, seega on peamiseks piirajaks võimekus turundada ja pakkuda teistel turgudel kohalikku tuge,“ kinnitas Reiljan.

„Panustama peame nii arendusele kui ka müügile ja turundusele. Pilw.io on platvorm, mis ei saa kunagi valmis. Arendustegevus toimub pidevalt ja seda on kindlasti võimalik laiendada. Aktiivsema turundusega oleme alustanud hiljuti ja siin on tööpõld väga suur,“ selgitas ta.

Astrec Data äritegevus, mis on seotud andmekeskuse ja IT-infrastruktuuri teenuste pakkumisega, on juba täna kasumlik. Pilw.io viimiseks järgmistele turgudele on ettevõttel plaanis kaasata ka uusi investeeringuid.

Üks pilw.io strateegia nurgakivi on Reiljani sõnul koostöö partneritega, kelleks on teised IT-ettevõtted, andmekeskused ja telekommunikatsiooniteenuste pakkujad. Ühtlasi pakub ettevõte partneritele ka enda kaubamärgiga tähistamata ehk nn white label-lahendusi. „Sel viisil laiendame oma äri juba lähiajal vähemalt ühele ja paari aasta jooksul mitmele suurele turule,“ sõnas Reiljan.

Esimene erasektori pilvelahendus Riigipilves

Ühtlasi on pilw.io ka esimene erasektori opereeritav pilveteenus, mis on kättesaadav Riigipilve teenuskataloogist. „Meie teenus võimaldas Riigipilve teenuskataloogi ühe unikaalse teenuse võrra laiendada. Kõigile kättesaadava teenusena keegi teine peale meie andmete salvestust objektidena Eestis ei paku,“ kinnitas Kiisler ning lisas, et sellist teenust on samas paljudele vaja.

„Riigipilves olemine on kaasa toonud avaliku sektori kliente. Kaudselt on see tõstnud meie usaldusväärsust erasektori klientide hulgas. Riigipilvega liitumiseks pidime läbima põhjaliku hindamise ja selle osaks olemine on kindlasti kvaliteedimärk,“ märkis ta.

Pilw.io teenuste pakkumisega on seotud üle kümne inimese, kellest pooled tegelevad tehnilise toe ja teenuse tagamisega ning ülejäänud arendamise ja müügiga. Platvormi arendamisega tegeleb omanikega seotud Eesti arendusettevõte, kus samuti on üle kümne töötaja.

„Astrec Datas on üsna aktiivsed omanikud, kes aitavad ettevõtte arengule kaasa. Mareki suur kogemus ettevõtlusest ja eriti alustavate ettevõtetega on olnud väga abiks erinevate raskuste ületamisel. Mina olen aidanud ettevõtte strateegia ja meeskonna üles ehitamisel, samuti uute klientide ja partnerite leidmisel,“ kirjeldas Kalev Reiljan enda ja Marek Kiisa rolle ühises ettevõttes.

Põhitööna on Reiljan selle aasta algusest saadik ametis Eesti Gaasis, kus juhatuse liikmena on tema vastutada veeldatud maagaasi ehk LNG valdkond ja välisturud. Varem on Reiljan töötanud Telias, Soneras, Nokias, sh asukohaga nii Rootsis, Soomes kui ka Venemaal.

Eesti üks tuntumaid idufirmade investoreid Marek Kiisa oli GrabCADi varajaste rahastajate seas, 2014 müüdi see „inseneride Facebook“ sajakonna miljoni dollari eest. Kiisa portfelli kuuluvad Monese, Plumbr, Bikeep, Leap-IN, Guaana, Barking, Qminder jt iduettevõtted.

Ka pilw.io vastu on konkurendid juba huvi üles näidanud. „Huvi on olnud, aga täna on kogu äri müügist kindlasti vara rääkida,“ kommenteeris Kalev Reiljan exiti teemat.

KOMMENTAARID

Borka Martin Orlov, jaekaubandusele müügitarkvara tootva Fieldforce´i arendusjuht

Fieldforce kasutab oma teenuste jooksutamiseks enda loodud infrastruktuuri, millele on kombineeritult liidetud nii pilw.io, Azure kui ka Telia teenused. Kuna oma infrastruktuuri omamine ei täida ärilisi eesmärke, arendab Fieldforce kogu oma uut infrastruktuuri pilw.io teenustele.

Eestis on palju majutusteenuste pakkujaid, kuid ükski neist ei ole nõnda automatiseeritud, tehnoloogiliselt arenenud või pole neil sellisel tasemel infrastruktuuri. On olemas konkureerivad lahendused, kuid kas metsikult kallid või piiravad.

Olen arendaja ning saan vajadusel pilw.io arendajatega otse suhelda. Oleme kogenud aegade jooksul erinevate suuremate koporatsioonide tuge, kus kõigepealt peab suhtlema läbi mitme isiku ning ka siis tekib alati küsimus, kas tõesti sinuga tegeletakse. Toelt saame eksklikuid vastuseid, jäädes lõpuks oma murega üksi. See on asi mida justkui suured ettevõtted endale lubada saavad.

Jonas Kiiver, finantstehnoloogiafirma Monese tehnoloogiajuht

Rohkem kui miljon klienti umbes 30 riigis liigutavad Monese kontodel aastas üle kolme miljardi dollari. Andmed on Monese süda, kõik otsused tehakse andmete pealt. Selleks, et teha häid otsuseid, on vaja koguda õigeid andmeid, õigel ajal ja õigesse kohta. Meil on 30-40 andmebaasi ning see arv kasvab. Kõik andmebaasid on vaja omavahel kokku tõmmata, samuti arhiveerida, back-up’ida.

Sama oluline on nende andmete hoidmine kindlas kohas ja sulle lähedal. Sa ei saa usaldada ainult ühte partnerit. Monese kasutab pilw.io loodud andmesalvestusplatvormi (S3) enda back-up’ina. Igapäevaselt teeme andmebaasi back-upi sinna, päeva vanune seis on meil seal alati olemas ning võtta. Olime ka pilw.io platvormi algsed testijad.

Mingi hetk oli meil probleem andmemahtudega, aga siis „tegime toru jämedamaks“ ja lahendasime olukorra kiiresti ära. Põhjus oli selles, et meie meie enda mahud kasvasid nii hüppeliselt ja me ei osanud sellist kasvu ja tempot ette näha.

Elame Amazonis, aga kunagi ei tea, mis juhtuda võib ning pilw.io on meie tagavaralahendus. Kui tekib vajadus, saame sealt oma asjad kiiresti kätte ja äriga jätkata. Tehnoloogiliselt neil Amazoniga vahet pole. Kõike on väga lihtne enda süsteemi integeerida ja kiiresti oma andmelahendusena kasutada.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755