Autor: Indrek Kald • 27. jaanuar 2020

Opera brauserit arendav USA börsifirma ostis Eesti iduettevõtte

Omanimelist veebibrauserit arendav, USAs Nasdaqi börsil noteeritud Opera Limited ostis Indrek Neivelti kaasosalusel loodud Eesti tehnoloogiaettevõtte Pocosys.
Pocosysi juhid Indrek Neivelt ja Oksana Tolmatšova.
Foto: Liis Treimann

Täna teatas Norras peakontorit omav ettevõte Eesti banking-as-a-service firma Pocosys ostutehingu lõpule viimisest, samuti soovist osta selle sõsarettevõte Pocopay, millel on makseasutuse litsents ja mis pakub finantsteenuseid Euroopa Liidus.

Pocopay omandamise Opera poolt peab heaks kiitma Eesti finantsinspektsioon. Nende tehingute tulemusel saab Tallinnast Opera teine teenuste arenduskeskus Euroopas Rootsis asuva Göteborgi kõrval.

"Finantsteenuste kasutamine on suurte muutuste lävel," ütles Opera brauserite ja Euroopa fintech-suuna asepresident Krystian Kolondra. "Näeme selles suurt potentsiaali paremateks ja lihtsamini kasutatavateks teenusteks. Ootame põnevusega Pocosysi ja enda brändiga seonduvate fintech-tulevikuplaanide ellu viimist," lisas ta pressiteates.

Pocosysi juhi Oksana Tolmatšova sõnul on neil hea meel ühineda Opera perega. "Opera on juhtivaid tehnoloogiaettevõtteid ja meie pakutavad lahendused võimaldavad Operal luua unikaalseid tootepakkumisi ning siseneda uutesse valdkondadesse," kinnitas ta.

Pocosysi asutaja Indrek Neivelti sõnul on Eesti suurepärane koht talentide meelitamiseks Euroopa fintechi tarvis. "Eesti on üks kõige digiteeritumaid riike maailmas, ühtlasi jõudsalt kasvav fintech-idufirmade keskus," märkis kunagine Hansapanga juht.

Opera aktiivsete kasutajate arv Euroopas kasvab ning on täna suurusjärgus 50 miljonit, millega on ettevõte regiooni juhtivaid tarbijatele suunatud tehnoloogiaettevõtteid. Pocosysi omandamisega laiendab Opera oma võimalusi luua sünergia lehitseja ja fintech-äri vahel.

Finantssektori turuolukord muutub Euroopas kiiresti. Avatud pangandus võimaldab kolmandatel osapooltel pakkuda lahendusi ning rakendusi, mis on seotud finantsinstitutsioonidega. Samuti võimaldab see neopankade ja makselahenduste tekkimist, mis tagavad uued ja mugavamad teenused lõpptarbijale.

2015. aastal loodud Pocosys pakub pangandustehnoloogiaid fintech-ettevõtetele. Varasemalt on ettevõte litsentseerinud oma finantstarkvara Jaapani, Ghana ning Suurbritannia ettevõtetele. Mullu saavutas Pocosys Äripäeva IT-firmade edetabelis 3. koha.

Opera on globaalne internetibränd, millel on igakuiselt 350 miljonit aktiivset kasutajat. Mullu kevadel oli Opera brauseri üleilmne turuosa 2,28 protsenti. Juhtis Google Chrome 65,92%ga, teisel kohal oleva Apple´i Safari osakaal oli 10,92%. Operat edestasid siis ka Mozilla Firefox, Internet Explorer ja Microsoft Edge.

Opera pakub kasutajaile Euroopas, Aasias ja Aafrikas laia tootevalikut, alustades internetilehitejatest nii arvutitel kui ka mobiiltelefonidel kuni tehisintellektil põhineva uudisterakenduseni Opera News ning rakenduspõhiste mikrofinantseerimise lahendusteni.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755