Autor: Indrek Kald • 12. veebruar 2020

43% Eesti firmadest kardab, et andmeleke võib nende äri oluliselt kahjustada

43% Eesti ettevõtetest kardab, et võimalikud andmelekked võivad nende äri oluliselt kahjustada või selle täielikult hävitada, selgus Kantar Emori uuringust.
Mida suurem ettevõte, seda olulisem on ka IT-turvalisuse teema.
Foto: Pixabay

Samas hindas pea iga viienda ettevõtte esindaja, et firma äritegevus läheks samamoodi edasi isegi juhul, kui ettevõttest andmed välja lekiks.

Andmeleketega on viimase kahe aasta jooksul kokku puutunud kuus protsenti Eesti ettevõtetest. Seejuures kinnitas veerand ettevõtetest, kes olid andmeleketega varasemalt kokku puutunud, et sarnaseid juhtumeid on esinenud rohkem kui üks kord.

Pooled leketega kokku puutunud ettevõtetest on probleemi lahendamisega tegelenud vaid oma jõududega, pooled on aga kasutanud ka välist abi.

Uuringu kohaselt on IT-turvalisus ettevõtete jaoks väga tähtis ning mida suurem ettevõte, seda olulisem on ka IT-turvalisuse teema. Nii peab tervelt 28% ettevõtetest (ja 49% enam kui 50 töötajaga firmadest) IT-turvalisust ülioluliseks.

Telia Eesti IT-teenuste juhi Taavi Talve sõnul on positiivne, et üha enam ettevõtteid suhtub küberturbe teemadesse järjest tõsisemalt. "Samas teeb veidi murelikuks see, et kuigi tehnoloogia kiire areng ja järjest suurem digitaliseerumine mängivad meie igapäevaelus ja töös aina suuremat rolli, on endiselt päris palju selliseid firmasid, kelle jaoks on küberturvalisus pigem teisejärguline teema," sõnas ta.

Näiteks on põllumajandussektori ettevõtete jaoks IT-turvalisuse teema kõige vähemtähtsam – nendest kinnitas iga neljas, et see valdkond on pigem ebaoluline.

Ligemale kaks kolmandikku ettevõtetest hindab uuringu järgi oma IT-süsteemide turvalisust heaks või lausa väga heaks, iga neljas aga pigem rahuldavaks. Negatiivselt hindasid enda IT-süsteemide turvalisust siiski vaid üksikud firmad.

Kuigi uuringus osalejate poolt hinnati oma ettevõtte süsteemide turvalisust pigem heaks, anti oma ettevõtte töötajate IT-turvalisuse alasele teadlikkusele madalamaid hinnanguid. Väga heaks peab seda vaid 12% ettevõtete esindajatest, halvaks aga 6%.

Uuringu käigus küsitleti 400 ettevõtet, mis leiti juhuvaliku teel äriregistrist. Sihtrühma moodustasid kõik Eestis registreeritud ja aktiivselt tegutsevad ettevõtted, kus töötab vähemalt viis inimest ning millel on olemas vähemalt kaks püsivat arvutitöökohta.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755