Autor: Indrek Kald • 18. veebruar 2020

28 Eesti idufirmat kaasasid mullu miljon eurot või enam

Mullu kaasas investoreilt raha 71 Eesti iduettevõtet, neist 28 juhul oli tehing suuruses miljon eurot või enam.
Startup Estonia juht Maarika Truu.
Foto: Andras Kralla/Äripäev

Kokku kaasasid Eesti iduettevõtted möödunud aastal 258,3 miljonit eurot investeeringuid. Kuigi kogumaht on võrreldes aasta varasemaga mõnevõrra langenud (2018. aastal 330 miljonit eurot), tuleb arvestada, et 2018. aasta numbrit mõjutas Bolti poolt kaasatud suurinvesteering.

Investoreilt raha saanud Eesti iduettevõtete arv kasvas tunamulluselt 40-lt idufirmalt eelmisel aastal 71ni.

"See näitab, et meie iduettevõtted on jõudmas oma arengus järgmisesse staadiumisse ning kui varem kaasasid investeeringuid sektori silmapaistvad tähed, siis möödunud aasta tõestas selgelt, et kohalike iduettevõtete küpsus ja atraktiivsus investorite silmis on kasvamas," kommenteeris Startup Estonia juht Maarika Truu.

Suurima rahastuse sai mullu Bolt

Suurima investeeringu kaasas eelmisel aastal Bolt (128 miljonit eurot), järgnesid Starship Technologies (36 miljonit), Glia (18 miljonit), Realeyes (11 miljonit), Skyselect (9 miljonit), Coolbet (7,6 miljonit), Xolo (5,5 miljonit) ja Transferwise (3,8 miljonit).

Startup Estonia statistikast selgub, et Eesti iduettevõtted püstitasid möödunud aastal uusi rekordeid nii koondkäibe, tasutud riigimaksude kui ka töötajate arvu ja sektori palgakasvu poolest.

Eesti iduettevõtete koondkäive kasvas 9%, rekordilise 395,4 miljoni euroni. Riiklikke makse tasuti möödunud aastal kokku 81 miljonit eurot, mis on 35% enam võrreldes aasta varasemaga.

Enim käivet tegi Pipedrive

Suurimad Eesti iduettevõtted tegutsevad finantstehnoloogiate valdkonnas ning suurima käibega olid Pipedrive (47,8 miljonit eurot), Adcash (37,9 miljonit eurot), Creative Mobile (21,3 miljonit eurot), Comodule (18,3 miljonit eurot) ja Fiizy (18,2 miljonit eurot).

Startup Estonia juhi Maarika Truu sõnul panustavad kohalikud iduettevõtted üha jõudsamalt Eesti majandusse. "Idusektori laienemine hõlmab kõikide valdkondade kasvu ning kohalikud iduettevõtted on atraktiivsed tööandjad, kus töötavad kõrget lisandväärtust loovad inimesed, need on olulised maksumaksjad ja ka innovatsiooni eestvedajad," sõnas ta.

Aasta lõpu seisuga töötas Eesti iduettevõtetes kokku 5944 inimest, mis on 31% enam kui aasta varem. Töötajate arvu on jõudsalt kasvatanud Veriff (+240), Bolt (+233) ja Transferwise (+141).

Iduettevõtete keskmine brutopalk ületab Startup Estonia andmetel tunduvalt Eesti keskmise, olles 2347 eurot ehk 68% suurem kui Eesti keskmine brutopalk 2019. aasta kolmandas kvartalis. Vanusegrupis 31-50 küündib iduettevõtte töötajate keskmine brutopalk 2840 euroni.

Tööjõumakse tasus enim Transferwise

Kui tunamullu maksid idusektori ettevõtted riigile kokku 53 miljonit eurot tööjõumakse, siis 2019. aastal maksti neid lausa 46% rohkem, rekordilised 77 miljoni eurot. Suurimad tööjõumaksude maksjad on Transferwise (11,1 miljonit eurot), Pipedrive (7,8 miljonit eurot), Bolt (7 miljonit eurot), Veriff (2,8 miljonit eurot) ja Starship Technologies (2,7 miljonit eurot).

Startup Estonia andmete kohaselt on 52% iduettevõtete töötajatest vanuses 21-30 ja 36% on vanuses 31-40 eluaastat. Eesti iduettevõtete töötajatest 22% on välismaalased, kusjuures 60% neist on kõrgharidusega. Sektoris tervikuna on 55% töötajatest kõrgharidusega.

"Eesti iduettevõtted konkureerivad globaalselt kõrgkvalifitseeritud spetsialistide pärast ning seetõttu on väga oluline, et hoiaksime riiklikul tasandil jätkuvalt õiget suunda, luues vajalikud eeldused meie iduettevõtete õnnestumiseks," sõnas Maarika Truu.

"Idusektor peab jääma avatuks välismaisele talendile ja välisinvestoritele. Näitena võiks tuua riigikogus menetlemisel olevat äriseadustiku eelnõud, mille jõustumisel paraneks oluliselt Eesti iduettevõtete atraktiivsus välisinvestorite seas," lisas ta.

Sten Tamkivi: praegu on parimad ajad

Vastavalt töötajate registri andmetele ligi pooled ehk 45% iduettevõtete töötajatest on tippspetsialistid, 17% töötavad tugipositsioonidel, 12% juhtivatel ametikohtadel ja vaid 2% on lihtsama töö tegijad.

Eesti Startupjuhtide Klubi asepresident Sten Tamkivi sõnul pole Eesti idufirmadel olnud kunagi nii häid aegu kui praegu ning sektoriga seotud müütidel pole enam alust.

"Eesti idusektor on arengus jõudnud niikaugele, et enam ammu ei saa sellest rääkida kui majanduslikust nišist või mullist. Eesti idufirmadel läheb paremini kui kunagi varem, ent endiselt leidub neid kes arvavad, et sektor põletab investorite raha. Kui vaatame iduettevõtete omakäivet ning kasvavat panust Eesti majandusse, siis on selge, et nendel müütidel pole alust," sõnas Tamkivi.

Startup Estonia ühendab ja toetab Eesti iduettevõtjaid. Startup Estonia on riiklik programm Eesti startup ökosüsteemi arendamiseks, andes tõuke iduettevõtete tekkimiseks ning rahvusvahelisteks edulugudeks saamiseks. Startup Estonia programmi viib ellu KredEx.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755