Autor: Indrek Kald • 26. veebruar 2020

Eesti ja Ungari lähevad tehisintellektiga vähi ja südamehaiguste vastu

Eesti küberturvalisuse ettevõtte Guardtime eestvedamisel alustasid Ungari ja Eesti IT-firmad, ülikoolid ja ministeeriumid koostööd tehisintellekti arendamisel tervishoiu valdkonnas, mis muuhulgas aitab ennetada rinnavähki ja südamehaigusi.
Eesti ja Ungari koostöökokkuleppe allakirjutamine.
Foto: Arno Mikkor

Guardtime Eesti juhi Ain Aaviksoo sõnul avaldas Euroopa Komisjon hiljuti ootused tehisintellekti kasutamise nõuetele kriitilistes valdkondades, mistõttu on teema eriti päevakohane. "Guardtime´i küberturvalisuse lahendus võimaldab luua turvalise ja läbipaistva testimiskeskkonna, kus võivad kõik tulla enda AI-rakendusi testima," ütles ta.

Aaviksoo lisas, et Eesti-Ungari usaldusväärse tehisintellekti arendamise vastu on tundnud aktiivset huvi juba nii Maailma terviseorganisatsioon kui Euroopa Komisjon ning mitmed teised riigid ja suured globaalsed ettevõtted.

Kahe riigi koostöös luuakse Eestis eri asutuste vahel maailmas unikaalne arenduskeskkond, mis võimaldab testida tehisintellekti algoritmide usaldusväärsust enne nende kasutuselevõttu meditsiinis.

Turvalisus ja läbipaistvus seisneb eeskätt selles, et kõik sissetulevad andmed on usaldusväärsed ja kallutamata, väljundid on patsientide privaatsuse tagamiseks kontrollitud ning andmete töötlemine toimub otsast lõpuni ainult kokkulepitud eesmärkidel. Andmete kasutamisel lähtutakse olemasolevast seadusandlusest ja kehtivatest andmekaitse nõuetest, teatas Guardtime.

Leppele kirjutasid alla Eesti sotsiaalministeerium, Ungari innovatsiooni ja tehnoloogiaministeerium, Tallinna Tehnikaülikool, Semmelweisi Ülikool Budapestist, Ungari ettevõte E-Group ja Guardtime.

Esimesed testitavad rakendused on Semmelweisi ülikoolis väljatöötatud algoritmid, millest üks võib toetada radiolooge rinnavähi ja teine patolooge jämesoolevähi sõeluuringutes varajaste muutuste tuvastamisel.

Lisaks arendatakse ühiselt algoritmi südamehaiguste ennetamiseks, mis võtaks arvesse sotsiaalsete tegurite mõju ning toetataks Eestis juba käimasolevaid algatusi südamehaiguste riskide paremaks tuvastamiseks.

Tallinna Tehnikaülikooli infotehnoloogia teaduskonna dekaani professor Gert Jervani kinnitusel panustab ülikool nii uute tehnoloogiate arendamisse kui ka uurib seda, kuidas inimesed ja masinad kõrvuti elama sobivad.

"Meid teadlastena huvitab, kuidas tehisintellekti arendada järjest targemaks nii, et inimesed julgeksid selle omaks võtta ja saaksid sellest kasu nii tervishoiu kui ka muudes valdkondades. Tehisintellekti kasutamine meditsiinis pole midagi uut, ent lahendamata on usaldusväärsuse küsimus, mis tagaks uute teadmiste rakendatavuse," rääkis ta.

Sotsiaalminister Tanel Kiige sõnul on vaja ajal, mil tehisintellekti roll nii meditsiinis kui kogu ühiskonnas kasvab, vaja selle mõju paremini mõista. "Tehisintellekt loob võimaluse avastada raskeid haiguseid varasemas staadiumis ja toetada arste keerukate raviotsuste tegemisel, ent tehisintellektipõhiste lahenduste üheks võtmeprobleemiks on nende väljatöötamise läbipaistvus," sõnas ta.

Läbipaistvad arenduskeskkonnad võimaldavad Eestil olla ministri sõnul teenäitajaks, kuidas usaldusväärselt treenida tehisintellekti lahendusi. "Mul on heameel, et Eesti saab siin digiriigina olla taas esirinnas, sest tehisintellekti usaldusväärsus on ülioluline nii arstide kui kogu ühiskonna jaoks," rääkis Kiik.

Ungari innovatsiooni- ja tehnoloogiaministri László Palkovicsi sõnul on Ungaril hea kogemus andmetel ja nende analüüsil põhinevate otsuste langetamiseks tervishoius. "Viimastel aastatel on riigis tervikuna märkimisväärselt panustatud tehisintellekti abil nende võimaluste veelgi paremale kasutamisele," sõnas ta.

"Mul on tugev usk, et riikide, teadusasutuste ja ettevõtete vahelises koostöös suudavad Eesti ja Ungari luua kasulikku nii meie endi elanikele kui demonstreerida tehnoloogia usaldusväärse kasutamise võimalikkust ka kõigile teistele maailmas," lisas Palkovics.

Semmelweisi Ülikooli rektori Béla Merkely sõnul on 250. aastapäeva tähistavast ülikoolist saanud rahvusvaheliselt tuntud meditsiinihariduse, teadusuuringute ja innovatsiooni keskus. "Ülikoolil on Ungaris juhtroll on digitervise ja tehisintellekti arendamises. Usun, et Eesti-Ungari koostöö paneb alguse edasistele üle-Euroopalistele algatustele," sõnas Merkely.

Lisaks tehnikaülikoolile ja Guardtime´ile on kõnealuse algatuse raames alustatud Eestis koostööprojektide arutelu Tartu Ülikooli kliinikumi, tervise arengu instituudi, Põhja-Eesti regionaalhaigla ja Ida-Tallinna keskhaiglaga, et rakendada tehisintellekti erinevate terviseküsimuste lahendamisel.

"Eesmärk on Eestis pakkuda usaldusväärse tehisintellekti arendamise ja rakendamise võimalusi kõigile, kes seda soovivad," selgitas Guardtime Eesti juht Ain Aaviksoo.

Maailma suurim plokiahela tehnoloogial põhinevate küberturvalisuse lahenduste looja Guardtime on asutatud Eestis. Ettevõtte loodud tehnoloogia aitab tuvastada digitaalsetes andmetes ning tarkades seadmetes tehtud muudatusi, võimaldades seeläbi kõigis e-ühiskonna valdkondades usaldusväärsete ning läbipaistvate lahenduste pakkumist.

Guardtime´i tehnoloogiat on integreeritud paljudesse Eestis kasutatavatesse e-teenustesse, nt Riigi Teataja, kinnistusraamat, äriregister jt. Samuti teeb ettevõte koostööd erinevate riikide valitsustega ning nimekate rahvusvaheliste institutsioonidega nagu maailma suurim kaitsetööstusettevõte Lockheed Martin, tehnoloogiaettevõte Ericsson, mitmed globaalsed ravimifirmad jms.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755