Autor: Indrek Kald • 26. märts 2020

Kaart näitab, kus on mobiilse interneti kasutus enim kasvanud

Koroonaviiruse levikust tingitud kaugtöö tõttu on märgatavalt kasvanud mobiilse interneti tarbimine linnade äärealadel ja maapiirkondades.
Mobiilse andmeside kasutus Telia 4G-võrgus 17. märtsil.
Foto: Telia

Telia pani kasutajate anonüümsete andmete põhjal kõrvuti kaks Eesti kaarti, kus on visualiseeritud mobiilse andmeside kasutamise aktiivsus kahel erineval perioodil. Esimene kaart pärineb teisipäevast, 10. märtsist, mil Eestis polnud eriolukorda välja kuulutatud ning elu käis tavarütmis. Teine kaart tehti täpselt nädal hiljem ehk 17. märtsil, mil riigis kehtis valitsuse poolt väljakuulutatud eriolukord.

Kaartide puhul tasub tähelepanu pöörata sellele, et mida tumedamaks (värvide poolest) ja kirjumaks muutub pilt, seda aktiivsemalt kasutatakse neis piirkondades Telia 4G-võrgus mobiilset internetti.

Mõlemal kaardil on võrreldud perioodi vahemikus kella üheksast hommikul kuni kella 16ni pärastlõunal, kuna selles vahemikus joonistub kõige paremini välja just tavapäraste töötundide andmekasutus.

Mobiilse andmeside kasutus Telia 4G-võrgus 10. märtsil.
Foto: Telia

Telia Eesti tehnoloogiajuht Andre Visse selgitas, et kui suuremates linnades olid mahud varasemaga võrreldes veel enam-vähem samal tasemel, siis maapiirkondades ja suuremate linnade lähiümbruses oli märgata olulist kasvu.

"Kindlasti mängib mahtude kasvu juures oma rolli see, et tuhanded inimesed teevad kaugtööd ja lapsed õpivad e-õppel, mis mõjutab ka mobiilse interneti kasutamist. Samas on siin oma osa ka sellel, et inimesed on liikunud kriisi tõttu tõepoolest linnast maa- ja suvekodudesse ning et linnade lähistelt ei sõideta enam nii aktiivselt linna tööle," selgitas ta.

Telia 4G-võrgus kasutatakse täna mobiilset internetti umbes 30% enam kui enne kriisi. Veelgi suuremad kasvunumbrid vaatavad vastu mobiilse kõneside poolelt, kus mahud on kasvanud poole võrra.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052