Autor: Indrek Kald • 26. märts 2020

Kindlustusfirma: kontorist koju viidud tehnikale ei pruugi kehtida kindlustuskate

Paljud ettevõtted on andnud kodutööle suundunud töötajaile kaasa vajaliku kontoritehnika. Salva Kindlustus soovitab aga kindlasti üle vaadata oma kindlustuslepingud, et need sisaldaks punkti, mis tagab kindlustuskatte ka kontorist välja viidud varale.
Koroonaviiruse tõttu on kodubüroodesse võetud ka ettevõtete kontoritehnikat (pilt on illustratiivne).
Foto: Andriy Popov

"Kuna nüüd on kontorid tühjad ja inimesed enamjaolt kodudes, siis mõnes mõttes võib eeldada, et kahjusid ettevõtte varadele võiks vähem ette tulla, kuid samas on märksa tõenäolisem, et kodus jooksvad lapsed ajavad monitori ümber või valavad klaasi vett kohta, kuhu see üldse ei kuulu," märkis Salva Kindlustuse varakindlustuse osakonna juhataja Alver Kivirüüt.

Viimase kahe nädala kahjuteadetes on tema sõnul juba märgata ka suurenenud juhtumite arvu kodudes. "Kindlasti ei taha tööandja, et kodus toimunud õnnetuse tõttu kahjustada saanud tehnika eest peaks töötaja ise vastutama või seepärast töö pikaks ajaks seisma jääks," märkis Kivirüüt.

Ka koju viidud ettevõtte varale kehtib ärivara kindlustus, ent oluline on siinjuures seegi, et sõlmitud kindlustusleping sisaldaks punkti, mis lubab vara ettevõtte pinnalt välja viia, selgitas Kivirüüt. "Kõige tavalisema ettevõtte varakindlustuslepingu puhul on muidu kindlustus piiratud vaid varale, mis asub kontoris sees," lisas ta.

Kodukontorite puhul tuleks Kivirüüdi kinnitusel jälgida, et kõik seadmed ei oleks ühendatud ühe pistiku taha, sest see võib luua lühise ohu ning Salva kogemus on näidanud, et koduste õnnetusjuhtumite puhul on tihti põhjuseks just lihtne komistamine.

"Kui maas on suur juhtmepundar, siis on nii mõnelgi korral juhtunud, et sinna otsa komistades tõmmatakse korraga maha terve lauatäis erinevat tehnikat," märkis Alver Kivirüüt.

Kui kodutöö lahendus on paigaldatud inimese isiklikku arvutisse, siis tuleks jälgida, et tagatud oleks ka kõik vajalikud küberturvalisuse vahendid, kuna tõenäoliselt kasutavad sama arvutit ka teised pereliikmed ning see suurendab võimalust, et võimalik pahavara võib jõuda ka tööandja süsteemidesse.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755