Autor: Indrek Kald • 15. aprill 2020

RIA: küberpätid nõuavad blokeeritud andmete vabastamise eest lunaraha ka Eestis

Koroonakriisi ära kasutavad küberkurjategijad on Eestis hakanud blokeerima ettevõtete-asutuste juurdepääsu andmetele, nõudes ligipääsu taastamise eest lunaraha.
Riigi infosüsteemi ameti (RIA) peadirektori asetäitja küberturvalisuse alal Lauri Aasmann.
Foto: RIA

Riigi infosüsteemi ameti (RIA) peadirektori asetäitja küberturvalisuse alal Lauri Aasmanni sõnul on maailmas koroonakriisi ajal küberkurjategijate tule alla sattunud eriti haiglad, laborid, koolid ja omavalitsused.

"Näiteks Tšehhis ja ka mujal Euroopa riikides on rünnatud haiglate infosüsteeme ja muudetud need töötajatele lunavara abil kättesaamatuks. Juurdepääsu taastamise eest nõutakse lunaraha. Lunavara kasutamist andmetele juurdepääsu blokeerimiseks oleme hakanud nägema ka Eestis," märkis ta.

Aasmanni sõnul taandub selline olukord enamasti inimeste teadlikkusele ja esmajoones aitab siin elementaarne küberhügieen – tugevad paroolid, mitmefaktoriline autentimine, seadmete tarkvara uuendamine, kahtlaste linkide äratundmine jne.

"Need on lihtsad asjad, kuid inimesed töötavad praegu igapäevaselt mitmete uute programmide ja töövahenditega ja paljud varasemad soovitused ei pruugi enam meeles olla, sest tol hetkel ei haakunud ohud nii selgelt igapäevaeluga. Seetõttu on oluline neid aeg-ajalt meelde tuletada, eriti, kui tahame vältida mõne Eesti haigla või ettevõtte küberkurjategijate ohvriks sattumist," rõhutas Aasmann.

Riik eraldas küberohtude ennetamiseks lisaraha

Valitsus toetas väliskaubandus- ja infotehnoloogiaminister Kaimar Karu ettepanekut eraldada koroonakriisiga toimetulekuks eraldatud reservist täiendavaid vahendeid RIA küberohtude ennetuskampaaniale "Ole IT-vaatlik!".

"Suur osa Eesti inimestest on koroonaviiruse leviku tõkestamise eesmärgil läinud üle kaugtööle ja -õppele ja selleks kasutatakse väga erinevaid tehnilisi vahendeid ja platvorme. See on aga tekitanud soodsa pinnase küberkurjategijatele, kes püüavad ebaturvaliselt valitud suhtlusplatvorme, andmete hoolimatut jagamist ja näost näkku suhtluse puudumist ära kasutada," selgitas Karu.

RIA ja CERT-EE andmetel on olnud mitmeid erinevaid katseid ära kasutada pandeemiafooni ja kaugtöö platvormide rohkust, et meelitada inimesi pahavarale klikkima, oma andmeid valesse kohta jagama või oma raha valedele kontodele saatma "Neid katseid on olnud oodatust rohkem ja RIA hinnangul kasvab see trend lähiajal veelgi," märkis minister Kaimar Karu.

Kampaaniat "Ole IT-vaatlik!" viis RIA läbi mullu oktoobrist kuni aasta lõpuni. Kampaania sihtrühmaks on laiem avalikkus, kes ühel või teisel viisil on puudutatud hetkel kaugtöö ja -õppe korraldamisest. Uus kampaania algab orienteeruvalt aprilli keskel.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755