Autor: Rudolf Osman • 7. oktoober 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

E-residentsus - 4000 tuhat e-eestlast 18 tunniga!

Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi IT-asekantsleri Taavi Kotka eestvedamisel arendatud e-residentsuse teenus on esimese 18 tunniga teeninud riigikassasse juba potentsiaalselt 200 tuhat eurot lõivu.

"Esimese 18 tunniga on registreerinud üle 4000 inimese, et saada e-eestlaseks!!!" kirjutas Taavi Kotka täna hommikul oma Facebook-i kontol. E-residentsuse väljastamise lõiv on 50 eurot, mis tähendab, et kui teenus oleks täna pakkumiseks küps, siis riik oleks juba 200 tuhande euro ja 4000 virtuaalse kodaniku võrra rikkam.

"Hetkel on käimas eelregistreerumine e-residentsuse teenusele," kommenteeris Taavi Kotka ITuudistele. "E-residentsust hakkame väljastama detsembrist, praegu toimub teenuse testimine, nagu seda teevad paljud idufirmad."

Riigiteenuste puhul on Kotka sõnul tegemist unikaalse lähenemisega - veebi pannakse üles maandumisleht ja kutsutakse üles eelregistreerima. Registreerunute arv näitab huvi potentsiaalsete teenuse kasutajate hulgas. "Nagu näha, huvi on väga suur ja nüüd peame analüüsima, millist väärtust e-residendid selles teenuses kõige rohkem näevad," lisas Kotka.

Küsisin Taavi Kotkalt, mis edasi saab? "Suhtleme eelregistreerunutega, vaatame edasi, kuidas teenust kujundada, et anda teenuse kasutajatele maksimaalset kasu. Riigilõivu arveid me hetkel veel välja ei saada, aga detsembris ilmselt juba küll," vastas Kotka. Tema sõnul pole saadav tulu riigieelarvesse oluline, tähtsam on see, et sedavõrd palju inimesi soovib saada e-eestlaseks.

ITuudised on varem kirjutanud, et 2014. aasta lõpust hakatakse välismaalastele väljastama Eesti turvalist e-identiteeti, mille kontseptsioon sai valitsuse poolt kinnitatud aprilli lõpus. E-resident on välismaalane, kellele Eesti loob tema kodakondsusjärgse riigi identiteedi alusel digitaalse identiteedi ja annab välja digitaalse isikutunnistuse.

Digi-IDga saavad välisriikides elavad välismaalased võimaluse Eesti e-keskkonnas tegutsemiseks. Peale seda loodab riik Eesti arengusse, majandusse ja teadusesse kaasata senisest enam välismaal elavaid ettevõtjaid, investoreid ning spetsialiste.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755