22. detsember 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

CNNi ajakirjanik üritas varastada eestlaste pakirobotit

CNNi ajakirjanik üritab varastada eestlaste pakirobotit.
Foto: CNN Money
CNNi majandusväljaande CNN Money videouudises proovis ajakirjanik, kui lihtne on varastada Skype’i asutaja Ahti Heinla loodud pakikanderobotit.

Starship Technologiesi tegevjuht Ahti Heinla ütles intervjuus CNNi reporterile Samuel Burke'ile, et iseliikuva masina teevad varguskindlaks robotil paiknevad kaamerad ja GPSi teel jälgimine ning tegelikult ei ole need kuigi väärtuslikud.

„Kõige kallim osa robotis maksab umbes 40 dollarit (u 37 eurot - toim) ja see ongi asja mõte. See masin peabki olema väikeste kuludega, et meie majandusmudel töötaks,“ selgitas Heinla.

Burke räägib video alguses, et pakivedude puhul on kõige kallim osa viimased poolteist kilomeetrit, mistõttu püüdlevad ettevõtted üle maailma selle poole, et teha pakkide kojukanne efektiivsemaks ja kiiremaks. Droonidega katsetamise kõrval proovitakse sama teenust nüüd pakkuda ka iseliikuvate robotitega.

Heinla selgitab, et viimane ots on kõige kallim seetõttu, et pakke veab tohutu kaubik, mis peab iga maja juures peatuma ja juht peab iga ukse juures väljuma ning see on väga aeganõudev.Loos tuuakse näiteks toidukaupade kojutoomise teenust pakkuvaid FreshDirecti ja AmazonFreshi, mis on küll mugavad, kuid mitte alati odavad. Amazoni liikmemaks on 300 dollarit (276 eurot) aastas. Heinla usub, et iseliikuva robotiga saab selle kulu kõvasti väiksemaks.Burke uuris Heinlalt, kuidas erineb robot kärust, millega ta tavaliselt oma toiduaineid veab. „Alustuseks ei ole kärul üheksat kaamerat,“ selgitas Heinla ja märkis, et lisaks on robotil kuus ratast, hulk mootoreid ja sensoreid. Robot jälgib jalakäijad, navigeerib ise kõnniteel ja peab olema teadlik enda ümbrusest.Intervjuust selgub ka, et roboti juhtimiseks ei kasutata Google'i kaarte, vaid ettevõte on teinud oma kaardid, mis sobivad kõnniteedel liikumiseks.

Autor: Kadri Põlendik, Äripäeva ajakirjanik

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755