29. jaanuar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kes IT-ettevõtjaist võitis värske dividendide TOPi?

Playtech toodab tarkvara veebikasiinodele.
Tarkvaraettevõtte Playtech üks asutajaid Rain Kivisik on teadaolevalt ainus eestlane, kes on ettevõtte peadpööritavast edust suurt tulu lõiganud. Kui palju sai ta dividende?

Äripäeva värskes Dividendide TOPis on 39-aastane Kivisik 6. kohal 5 643 611 euroga. Dividendide TOPiga täies ulatuses saab tutvuda SIIN

Lisaks selgus värskest Äripäeva dividendide edetabelist, et noorimad dividendivõtjad teenivad raha mobiili- ja veebimängudega. Äripäeva dividendide edetabelis on 250 suurima omanikutulu teenija seas alla 35aastaseid vaid viis, kellest noorim, 98. kohal olev Vladimir Funtikov, toodab mobiilimänge.

Noorimate dividendivõtjate TOP 3 vanuse järgi

29aastane Vladimir Funtikov

98. koht, 483 000 eurot

Mobiilimängude tootja Creative Mobile suurim omanik. Tänu ühele mängule komeedina Eesti ärimaalima tõusnud Funtikovi ettevõttel pole viimastel aastatel enam nii hästi läinud. Kui veel 2012. aastal teeniti maksude-eelseks kasumiks 5,6 miljonit eurot, siis aasta hiljem 1,6 miljonit ja 2014. aastal vaid 0,4 miljonit eurot. Ka käive kukkus kahe aastaga 8,4 miljonilt 4,9 miljonile ­eurole.

Ettevõtte edu algas 2011. aastal, mil käive ja kasum tegid tohutu hüppe tänu mängu “Drag Racing” edule. 2014. aastal ostis Creative Mobile ASilt Letofin 137 000 euro eest enamusosaluse meditsiiniettevõttes Medco Partners OÜ. Ettevõttele kuulub Vitaclinika laserravikeskus.

30aastane Kristjan Luts

157. koht, 335 346 eurot

Luts on uustulnukas, kellele kuulub veebiportaalide haldamise ja mobiilimängude loomisega tegelev ettevõte KL Games. Lutsu sõnul hoiavad nad madalat profiili ning oma tegemistest ei soovi ta rääkida. „Meeldib nii rohkem,“ ütles Luts.

Luts hakkas mobiilmänge looma 2004. aastal koos Kaarel Kirsipuuga. Edu saavutasid aga 2012. aastal loodud mänguga “Can You Escape”. See on ka ainuke saavutus, millest Eesti ajakirjandus on kirjutanud - toona ei olnud Lutsul oma sõnul lihtsalt valikut ja ta andis ajakirjanikule intervjuu.

30aastane Sergei Astafjev ja 31aastane Aleksandr Kostin

172. koht, 309 000 eurot

Dividenditabelis kolmandat aastat järjest oleva kiirlaenufirma SMS Money omanik Sergei Astafjev hoiab koos äripartner Aleksandr Kostiniga samuti madalat profiili. Neid ei leia Facebookist, neist ei ole ka varem kirjutatud.

Astafjev põhjendab, et nad ei tunneta vajadust olla avalikud. Ta ütleb, et dividendide edetabel on tore ning et tema äri edeneb hästi, kuid sellest rääkida ta ei soovi.

Mis on Äripäeva Dividendide TOP?

Täna juba üheteistkümnendat korda ilmuv Äripäeva Dividendide TOP on kõigi aegade rasvasem. Kui aasta tagasi teenisid esimesed 250 ettevõtjat omanikutulu kokku 151,6 miljonit eurot, siis seekord on koondsumma 190,2 miljonit eurot. Iga kolmas edetabelisse jõudnu pole kunagi varem nii suurt summat omanikuna teeninud.

Reedel, 29. jaanuaril Äripäeva vahel ilmunud eriväljaandes on reastatud 250 ettevõtjat vastavalt teenitud omanikutulule ning lühidalt on ka selgitatud, millega need ettevõtjad tegelevad. Äripäeva veebis ilmuvas interaktiivses edetabelis on aga reastatud 360 ettevõtjat koos teenitud summaga ning on nimetatud ka ära ettevõtted, kust nad omanikutulu välja võtsid.

Edetabeli koostamisel on ­arvestatud kohalikule kapitalile kuuluvate firmade reaalseid väljamakseid rahavoogude ja omakapitali muutuste aruande põhjal. Dividend on määratud ja makstud 2013. aasta majandustulemuste eest 2014. aastal. TOPi koostamise aluseks võeti 2000 enim dividende välja­maksnud ettevõtet, kelle omanikeringist kuulus vähemalt 10% eraisiku(te)le. Lisaks on võetud arvesse Äripäevale teada­olevad Eesti ettevõtjate osalused välis­firmades.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755