25. aprill 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kõrgõzstan saab Eestilt X-tee 5. põlvkonna terviklahenduse all-litsentsi

Foto: E-riigi Akadeemia
18. aprillil käivitus Kõrgõzstanis E-riigi Akadeemia, Aktors OÜ ja Kõrgõzstani e-valitsemise koordineerimiskeskuse koostöös Eestis väljatöötatud koosvõimelahendus X-tee. 25. aprillil annab E-riigi Akadeemia tegevdirektor Arvo Ott Kõrgõzstani valitsuse e-valitsemise koordineerimise keskuse direktor Taalai Baiterekovile üle koosvõimelahenduse X-tee 5. põlvkonna terviklahenduse all-litsentsi.

IT-TÖÖJÕUKRIIS!

Vaata, kes on juba osalejana kirjas SIIT

Oma ala tipud räägivad sel konverentsil teemal, kuidas leida parim IT-töötaja oma firmasse?Anneli Heinsoo teeb ettepanekuid, kuidas laiendada Eesti IT tööjõuturgu. Tieto juhina annab ta 3 soovitust, mida iga ettevõte saab ise ära teha.

Agur Jõgi Bigbankist analüüsib, kuidas kohaliku IT-töötaja ootused ja rahvusvahelised oskused kooskõlla viia.

Mart Ambur Kühne + NagelistTiit Paananen Pipedrivest, Raul Ennus Helmesest ja Jüri Saarma Nortalist otsivad kastist väljas lahendusi IT valdkonna tööjõuprobleemile.

Tutvu kõikide esinejatega SIIN

Konverents toimub 12.05 hotellis Meriton, Toompuiestee 27, Tallinn

SOOVIN OSALEDA!

Kõrgõzstani X-tee nimeks on Tunduk, mis Kõrgõzstanis tähendab ajalooliselt 40 hõimu ühinemise protsessi ja on ühtlasi traditsioonilise elamu - jurta – x-kujuline katuseelement.

Vastvalminud Kõrgõzstani X-teele on sealsed ametkonnad juba loonud 4 ametkondade vahelist e-teenust passi- ja isikuandmete päringuks ning tolliprotseduuride kontrolliks. Järgmiste kuude jooksul arendavad Kõrgõzstani ametiasutused täiendavaid teenuseid, et testida X-tee sobivust Kõrgõzstani vajadustele.

Projektijuht Mari Pedaku sõnul on X-tee installeerimisele ja üleandmisele eelnenud Kõrgõzstani IT-administraatorite, e-teenuste arendajate ja riigiametnike koolitused. “Kokku läbib E-riigi Akadeemia e-valitsemise koolituse 260 inimest, et Kõrgõzstani valitsusasutustes oleksid teadmised e-valitsemise korraldamisest ning oskused X-teed ja e-teenuseid edasi arendada,” ütles Mari Pedak.

Kõrgõzstani e-teenuste loomisega seotud ametkondade juhid ja juristid osalevad sel nädalal Tallinnas e-valitsemise alasel koolitusel, et saada teadmisi e-valitsemise organisatsioonilisest ja õiguslikust korraldamisest ning tutvuvad Eesti parimate näidetega.

Lisaks Kõrgõzstanile on E-riigi Akadeemia koostöös Eesti ettevõtetega Aktors OÜ ja Cybernetica AS aidanud X-tee lahendust kasutusele võtta Tuneesias, Palestiina, Namiibias ja Fääri saartel. Samuti käivad ettevalmistused Ukrainas ja Armeenias.

Kõrgõzstani e-valitsemisele alust loova andmevahetuskihi loomist ning ametnike ja IT-spetsialistide koolitamist toetasid USAID ja Eesti Välisministeerium kokku 500 000 euroga.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 5836 1474