8. mai 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tehnoloogiaajastu majanduse potentsiaal nõuab kiireid otsuseid

Foto: Erakogu
Eesti peab jagamismajanduse reguleerimisel võtma teerajaja rolli ja näitama end e-riigile kohaselt, kirjutab jagamismajanduse liidu kõneisik ja Shipitwise'i turundusjuht Sander Gansen Äripäevas.

Jagamismajanduse potentsiaali saab täielikult rakendada siis, kui õigusruum võimaldab sellist ettevõtlusvormi. Seetõttu on tähtis, et riik oskaks kiirelt kasvavat valdkonda panna enda kasuks tööle juba praegu ning tehnoloogiliste muudatustega kaasas käia nagu e-riigile kohane.

Jagamismajandus on levinud üle maailma tohutu kiirusega ja inimesed on järjest enam hakanud mõistma jagamise võlusid. Tänu tehnoloogiale kasutatakse ühiskonnas ressursse targemalt.

Uus majandus toob kaasa palju positiivset:

loob Eesti elanikele paindlikud teenimisvõimalused,suurendab läbipaistvust majanduses, mida korporatiivmaailm on aastatega tublisti õõnestanud,põhineb kogukonna usalduslikel suhetel ja annab inimestele vabaduse tegelda asjadega, mis neile meeldib,propageerib väärtuspõhist inimeselt inimesele ettevõtlust.

Ettevõtlus on riigi majanduse mootor, mistõttu pole küsimustki, kas Eesti peaks jagamismajandust riigi tasemel reguleerima või mitte.

Praegu menetletav seadusloome on jagamismajanduse liidu liikmete arvates ainuõige tee, et suurendada jagamismajanduse potentsiaali.

Samuti on positiivne maksu- ja tolliameti suund kõnetada regulatiivseid väljakutseid digitaal­ajastul ja otsida uusi lahendusi maksukohustuste täitmiseks jagamismajanduses osalejatele.

Kui jääme kauaks menetlema, siis pidurdame

Küsimus on selles, kuidas esimene samm ära teha. Kui jääme seadusandlikul tasemel kauaks menetlema, siis pidurdame praegu kõige kiiremini muutuvat ja arenevat ettevõtluse osa.

Innovaatilise ­väikeriigina oleme suurepärane koht, et tunnistada esmakordselt seadustega uut kasvavat majandusharu, mille viie peamise haru väärtuseks hinnatakse 2025. aastal 335 miljardit dollarit.

Eesti peaks võtma jällegi digitaalse teerajaja rolli enda kanda ja lõikama võimalikult suurt kasu tehnoloogia abil muutuvast maailmast.

Loe pikemalt Äripäeva artikist Jagamismajanduse rongi on võimatu peatada.

 

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755