Autor: Aali Lilleorg • 19. juuni 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Patenditaotluste rekordaasta edetabelit juhib Huawei

Foto: Huawei
Maailma Intellektuaalse Omandi Organisatsioonile (World Intellectual Property Organisation – WIPO) esitatud patenditaotluste arv ulatus eelmisel aastal 218 000 taotluseni, mis on WIPO andmetel uus rekord. Kõige enam patenditaotlusi esitati USAst ja ettevõtetest juhib edetabelit Huawei.

Riikidest esitas kõige rohkem patenditaotlusi jätkuvalt USA, samas kasvas Hiinas patenditaotluste arv kõige rohkem. Aastal 2015 esitas USA kokku umbes 57 400 patenditaotlust ning sellele järgnesid Jaapan ja Hiina, kus esitati vastavalt 44 200 ja 29 800 taotlust. WIPO andmetel kasvas patenditaotluste arv eelmisel aastal kõige rohkem Hiinas (16,8%), Lõuna-Koreas (11,5%) ja Iisraelis (7,4%).

WIPO andmetel oli kõige enam patenditaotlusi esitanud ettevõte 2015. aastal teist aastat järjest Huawei, kes taotles patendikaitset 3898 innovaatilisele lahendusele – seda on 450 võrra rohkem kui 2014. aastal. Huaweile järgnesid Qualcomm 2442 ja ZTE 2155 taotlusega.

Lisaks WIPOle esitatud patenditaotlustele esitas Huawei 2015. aastal 1953 taotlust Euroopa Patendiametile (EPO), millest 1197 olid seotud digitaalse kommunikatsiooni tehnoloogiatega ja moodustasid selles valdkonnas kõige suurema hulga, nagu ka 2014. aastal. Huawei teeb patentide valdkonnas koostööd ka teiste suurettevõtetega ning on varasemalt sõlminud patentide ristlitsentseerimise lepinguid näiteks Apple’i ja Ericssoniga. 

Huawei uute tehnoloogiate väljatöötamise näiteks on uued tooted, mille hulka kuuluvad nutitelefonid Mate S ja P9. 2015. aastal tutvustatud Mate S nutitelefoni kallimas mudelis on näiteks kasutusel Huawei laborites välja töötatud unikaalne ekraani rõhuanduri tehnoloogia Force Touch. 2016. aastal müügile jõudnud ja koostöös legendaarse kaameratootjaga Leica välja töötatud P9 nutitelefonil on kaks kaamerat, mis võimaldavad teha kõrge kvaliteediga ning unikaalsete efektidega fotosid.

Huawei innovaatilised lahendused on loodud kuues ühendatud innovatsioonikeskuses, 45s üle maailma asuvas õppekeskuses ning 16s teadus- ja arenduskeskuses üle maailma. Üle 70 000 töötaja, kes moodustavad rohkem kui 45% kogu ettevõtte tööjõust, on seotud toodete ja teenuste arendamisega. Et säilitada juhtiv positsioon innovaatiliste tehnoloogiate loomisel, teeb Huawei koostööd mitmete partneritega erinevatest tööstussektoritest, sh tootmissektori, kõrgharidussektori ning teiste teadusasutustega. Koostöö efektiivsemaks muutmiseks on Huawei koos partneritega loonud kokku 28 arenduskeskust üle maailma. 2015. aastal investeeris Huawei 14,3% müügitulust teadus- ja arendustegevusse, mis on ümberarvutatult 5,8 miljardit eurot.

Mais allkirjastatud lepingu alusel pakub Huawei Eesti info- ja kommunikatsioonitehnoloogia valdkonna (IKT) tudengitele IT Kolledžist ja Tallinna Tehnikaülikoolist võimalust osa saada kahenädalasest õppeprogrammist Huawei peakorteris Hiinas, sh tutvuda Huawei teadus- ja arenduskeskuste teadlaste tööga. Loe lähemalt >>>.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755