Autor: Aali Lilleorg • 6. juuli 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

HITSA ja LHV premeerivad parimaid IKT erialade lõputööde autoreid

Foto: HITSA
Hariduse Infotehnoloogia Sihtasutus (HITSA) on valinud koostöös LHV-ga välja parimad kõrgkoolide info- ja kommunikatsioonitehnoloogia valdkonna lõputööd, mille autorid pälvivad LHV stipendiumi. Tänavused stipendiaadid on Tallinna Tehnikaülikooli värsked vilistlased Liisi Soots ja Viktor Reinok.

LHV stipendiumiga soodustatakse tudengeid omandama ja kasutama IKT-alaseid teadmisi ning oskusi väljaspool IKT sektorit, tunnustades Eesti kõrgkoolides kaitstud Iõputöid, millega tudengid panustavad Eesti finantssektori või mõne muu majandussektori arengusse.

Rakenduskõrghariduse lõputöö ja bakalaureusetöö kategoorias otsustas stipendiumikomisjon anda 1500-eurose stipendiumi TTÜ ärijuhtimise õppekava läbinud Liisi Sootsile töö eest "Pahatahtlike kasutajate tuvastamine masinõppega, arvestades IP aadresside vahetusi". Komisjoni hinnangul on pettuste avastamine finantssektoris oluline teema, mis muutub järjest keerulisemaks ja nõuab uute metoodikate rakendamist. Masinõpe on aga üha enam kandepinda saav lähenemine, mille abil on võimalik pettusi avastada ja turvalisust tõsta. Antud töö raames katsetatud erinevad masinõppe algoritmid annavad aimu erinevate küberpettuste avastamise võimalustest. 

Magistritöö kategoorias saab 3000-eurose stipendiumi TTÜ informaatika õppekava läbinud Viktor Reinok töö eest "Raamistik Java rakenduse jõudluse probleemide lahendamiseks empiirilise lähenemisega". IT-süsteemide jõudlus on oluline igale organisatsioonile, kes pakub oma teenuseid virtuaalsete kanalite kaudu. Loodud raamistik aitab probleeme avastada süsteemi varajases arendusfaasis, mis aitab hiljem kokku hoida süsteemi hooldus- ja arenduskulusid ning on alternatiiviks kallitele valmistarkvaradele, tõi komisjon magistritöö puhul välja.

LHV stipendiumi rahastab AS LHV Pank, stipendiumi määramist koordineerib Hariduse Infotehnoloogia Sihtasutus.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755