Autor: Aali Lilleorg • 4. detsember 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

IT järelkasv: 5 robotit jõuluvana kingikotti pistmiseks

Robotexil tehnoloogiahuvi äratamas
Foto: Aali Lilleorg
Sel nädalavahetusel toimub maailma üks suurimaid robootikavõistlusi Robotex. Et sellele võistlusele ikka järelkasvu jätkuks ning lastel robootikaga koos huvi ka maailma probleemide lahendamise vastu tekiks, soovitavad Saku huvikeskuse robootikaringi juhendaja Toomas Jõgi ning tarkvarafirma Uptime tehnoloogiajuht Raimo Seero, millised robotid oleksid praegu Jõuluvana kingikotti kõige paremad.

1. LEGO Mindstorms EV3 https://www.lego.com/en-us/mindstorms/about-ev3

LEGO robootika klassika, mis sobib ideaalselt tõsisemale robotihuvilisele ja lapsevanemale, kes ei pelga kallimat hinda. Mindstorms EV3 robotid võistlevad edukalt ka tänavusel Robotexil. Kui laps legodega mängib, siis on Mindstorms talle samuti põnev.

2. Meet Edison 2 http://www.rekato.ee/et/shop/edison-robot

LEGO klotsidega kokkusobiv, kuid soodsa hinnaga ja lihtne, programmeeritav ning paljude lisavõimalustega robot. Selgeks plussiks Edisonil on Hasso Tepperi tõlgitud juhendid ja eestikeelne kommuun Facebookis, kust saab uusi ideid ning teistega oma töid jagada. Robotit on võimalik osta ka Eesti poodidest ilma nädalatepikkuse postipaki ootamiseta. Võiks võtta lausa kaks Edisoni, sest neid saab kokku ühendada veelgi keerukamate masinate, näiteks printerite ehitamiseks.

3. VEX http://www.vexrobotics.com 

Veel üks LEGO sarnane robootikakomplekt, aga standartkomplektis on väga palju detaile ja huvitavamaid sensoreid kui teistel sama hinnaklassi toodetel. Näiteks VEX IQ Starter Kit´il on üle 850 erineva komponendi.

4. Ubtech Jimu 3D http://www.banggood.com/UBTECH-Jimu-3D-Programmable-Creativity-DIY-Robot-Kit-p-1034024.html

Selle komplektiga on võimalik teha väga keerukaid mehhanisme, neid liikuma, rääkima ja tantsima panna. Roboti saab endale kiirelt osta ka Helsingist Elisa esinduspoest, kui Hiinast tellimisega juba hiljaks on jäädud.

5. Bee-Bot http://www.rekato.ee/et/product/bee-bot-programmeeritav-ja-taaslaetav-mesimumm-p%C3%B5randarobot

Kui tahad juba väga varakult alustada, siis see käsklusi täitev mesimumm sobib lastele alates 3. eluaastast. Mõned lasteaiad juba kasutavad Bee-Botte oma lastega tehnikamaailma sukeldumiseks.

Selle aasta Robotexil osaleb Saku huvikeskus Toomas Jõgi juhendamisel kuue võistkonnaga. Kaks neist Folkrace´il, kaks LEGO joonejälgimisel ning kaks LEGO Sumol.

Kõige parem on treenida eelmise aasta võistlusvideote põhjal, usub Saku tiimide juhendaja Toomas Jõgi. „Vaatame, mida eelmine aasta paremini tegime ja mida halvemini ja selle põhjal hakkame roboteid täiendama,“ lisab robootikajuhendaja ning meenutab ka eelmise aasta suurimat altminekut: „Vastase sahk oli valget värvi ja meie robot pidas seda hoopis äärejooneks.“

Seda, et vigadest õpiti, tõestab Robotexi proovipäeval tehtud sõit: masin sai sel aastal kõige parema tulemuse. „Äkki tuleme siis kolme hulka?“ loodab Toomas Jõgi.

Eesti tarkvaraarendusfirma Uptime toetab Robotexil kokku seitset tiimi. Nende hulgas toetatakse teist aastat Kostivere tüdrukutetiimi.

„Tüdrukute võistkond oli meie meelest väga lahe ja aktiivne ning tahame, et naisi oleks rohkem IT-s,“ põhjendab Uptime´i tehnoloogiajuht Raimo Seero, „soovime toetamisega suurendada inimeste pealehakkamist.“

Raimo Seero lisab, et tegelikult pole eesmärgiks see, et kõik robotiehitajad läheksid pärast IT-d õppima. „Hea, kui võetakse ette ja tehakse midagi lahedat,“ ütleb ta ja loodab, et igasuguseid masinaid vaadatakse pärast robootikaga tutvuse tegemist hoopis teise pilguga kui enne ning saadakse aru, mis selle tehnika taga on.

Robotexile, mis toimub 16. korda, on ennast kirja pannud 2701 kahekümnest erinevast riigist pärit võistlejat koos 1148 robotiga. Külastajaid oodatakse kokku 15 000.

Kolme päeva jooksul on saavad külastajad osa 23 robotivõistlusest, 500 ruutmeetril paiknevast tehnoloogianäitusest ja 162 töötoast.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755