12. jaanuar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Üleeuroopaline masinloetav e-arveldus saab teoks

Fiteki tegevjuht Karl-Eric Schneider
Foto: Fitek
Finantstehnoloogia lahenduste ettevõte Fitek pakub alates 15. jaanuarist Balti riikides üleeuroopalist e-arveldust.

Fitek astus üleeuroopalise elektrooniliste dokumentide ja e-arvelduse võrgustiku PEPPOL (Pan-European Public Procurement Online) liikmeks. Alates 15. jaanuarist 2017 saavad Fiteki kliendid Eestis, Lätis ja Leedus saata ja vastu võtta Euroopa e-arveid.

Fiteki tegevjuht Karl-Eric Schneider tõdes, et Fitekilt on küsitud palju Euroopa ettevõtetega e-arveid vahetamise kohta ja teatas, et alates 15. jaanuarist saab see võimalikuks. "Oleme Baltikumis esimene, kes Euroopast suudab e-arveid vastu võtta ja sinna saata. Euroopas on palju ettevõtteid, kes ütlevad, et kui tahate meile arvet saata, siis saatke e-arve ja me tahame olla uute eesrindlike e-teenustega Euroopas eesliinil,” täpsustas ta.

Schneideri sõnul sätestab ka Euroopa Parlamendi ja Nõukogu direktiiv 2014/55/EL, et 2018. aasta novembriks oleksid direktiivi nõuded ettevõtete ja riigiasutuste e-arveldamise osas liikmesriikides vastu võetud ja kohaldatud. 

PEPPOL (Pan-European Public Procurement On-Line) on üleeurooopaline elektrooniliste dokumentide vahetamise keskkond, mille üks funktsioone on toetada ja hõlbustada üleeuroopalist e-arveldust. Erinevate operaatorite kaudu on sellega ühinenud 160 000 ettevõtet. Keskkonda rahastab Euroopa Komisjon ja 18 valitsusasutust.

EL direktiivi 2014/55/EL kohaselt on e-arveldamisest saadav kasu maksimaalne siis, kui arve genereerimist, saatmist, edastamist, vastuvõtmist ja töötlemist saab täielikult automatiseerida. Sellepärast tuleks e-arveldamise Euroopa standardile vastavateks pidada ainult masinloetavaid arveid, mida saaja saab automaatselt ja digitaalselt töödelda. Tavapärast pildifaili ei saa nimetatud direktiivi mõistes lugeda e-arveks.

Fitek on finantstehnoloogia lahenduste pakkuja, mille eesmärk on vähendada ettevõtete finantsprotsessidele kuluvat aega ja raha. Fitek tegeleb ka e-arvelduse lahenduste pakkumisega. Ettevõte tegutseb Eestis, Lätis ja Leedus ning annab tööd kokku 120 inimesele.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755