Autor: ITuudised.ee • 17. veebruar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

SMITi ja TTÜ koostööleping tähendab panust õppetöösse

TTÜ IT-teaduskonna dekaan, professor Gert Jervan ning SMITi juht Merle Küngas
Foto: Aali Lilleorg
17. veebruaril sõlmisid Siseministeeriumi infotehnoloogia- ja arenduskeskus (SMIT) ja Tallinna Tehnikaülikooli (TTÜ) infotehnoloogia teaduskond koostööleppe.

Lepingule andsid digitaalsed allkirjad TTÜ IT-teaduskonna dekaan, professor Gert Jervan ning SMITi juht Merle Küngas.

Jervani kinnitusel on IT teaduskonna eesmärgiks kvalifitseeritud tööjõu ettevalmistamine ja selleks kaasatakse TTÜ õppetöösse SMITi töötajate unikaalset ja praktilist oskusteavet. Koostöölepe allkirjastamine oli Jervani sõnul juba üle poole aasta kestnud koostöö ametlik vormistamine.

Senist koostööd peab Jervan väga viljakas, kuna SMITi töötajad on käinud TTÜs juba loenguid lugemas ja mitmed TTÜ lõpetajad töötavad SMITis. „Koostööleping eesmärk on see ära formaliseerida ja kokku leppida need teemad, milles tahame ikka koostööd teha ja kus üritame teineteist aidata. Meie omalt poolt tööjõu ettevalmistamisega ja SMIT teiselt poolt tööjõule uute väljakutsete pakkumisega. TTÜ jaoks on SMIT väga huvitav sest tavalised IT ettevõtted loovad küll teatud fooni, aga SMITi tegevusest tulenevalt on tudengi jaoks väljakutsed laiemad ja huvitavamad ja ma loodan, et meie tudengid saavad sellest palju kasu,“ lausus Jervan.  

SMITi juht Merle Küngas rääkis, et SMITi jaoks on TTÜ infotehnoloogia teaduskond väga oluline, sest seal õpivad tulevased töötajad, kellele SMIT pakub põnevat võimalust luua ja hallata infosüsteeme, mida kasutavad politseinikud, päästjad, piirivalvurid ja häirekeskus. „Eesti riigi jaoks oluliste infosüsteemide loomisega on noortel võimalus anda oma panus meie kõigi turvalisusesse,“ lisas SMITi juht.

Peale tulevaste töötajate on TTÜ SMITi jaoks oluline ka põhjusel, et hetkel õpib TTÜs 19 asutuses juba töötavat spetsialisti, kellest üks on ka doktorantuuris. „IT maailm muutub väga kiiresti, mistõttu meie inimesed peavad samuti pidevalt õppima, sest ainult nii püsime ajaga kaasas,“ kinnitas Küngas.

Eelmise aasta sügisest kuni selle aasta kevadeni on üheksa SMITi oma ala spetsialisti andnud või kohe andmas TTÜ tudengitele loenguid. Teemadeks on olnud e-politsei lahendus, logide vajalikkus, infoturve ja krüptograafia, samuti on räägitud SMITis kasutusel oleva agiilse arenduse põhimõtetest. Sel kevadel tutvustatakse üliõpilastele lisaks biomeetrialahendusi, Euroopa Liiduga seotud infosüsteeme ja ESTER raadiosidet.

„Väga värskendav on rääkida inimestega, keda huvitab mis sul öelda on,“ kirjeldas võimalust ülikoolis teadmisi ja kogemusi jagada SMIT politsei valdkonna juht Kalle Putk ja ütles, et tundis veel paar nädalat pärast loengu andmist end hästi, sest töökeskkonnas on kõnelemised ikka teistmoodi.

Hetkel töötab SMITis 53 TTÜ vilistlast, kel on kas bakalaureuse- või magistrikraad, osadel SMITi töötajatel on mõlemad kraadid TTÜst.

Jervan lausus allkirjastamisele asudes, et kuna imelik on IT-teaduskonna ja SMITi vahel lepingut sõlmida paberi peal, siis seda tehakse seda läpaka abil ja ID-kaardiga.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052