16. veebruar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Elektrilevi võrgulaboris arendatakse Eesti suurimat robotit

TTÜ linnaku elektrivõrgu makett
Täna, 16. veebruaril avati Tallinna Tehnikaülikooli innovatsiooni- ja ettevõtluskeskuses Mektory elektrivõrgu arenduslabor, kus täisfunktsionaalse võrgumudeliga saab reaaloludes testida ja luua lahendusi elektrivõrgu arendamiseks. Teadus- ja arendustöö baasiks vajalik labor on mõeldud nii ettevõttele, ülikoolidele ning pakub juba täna huvi Hollandi võrgutehnoloogia ettevõttele ja NATO küberkaitsekeskusele.

Labor on testkeskkonnaks elektrivõrgu tervikahelale – alates füüsilisest elektrivõrgu mudelist kuni tehnoloogia ja infosüsteemideni. Elektrilevi juhatuse esimehe Tarmo Mere sõnul on elektri jaotusvõrk oma kümnete tuhandete alajaamade, piltlikult 1,5 korda ümber Maa ulatuva liinimahu, sadade tuhandete mastide, arvestite ja igas sekundis liikuvate tuhandete andmeühikutega justkui Eesti suurim robot, millest sõltub palju inimeste igapäevaelu ja ettevõtete toimimine.

„Täna toimib võrk veel üsna palju lokaalselt ja füüsiliste signaalide toel, kuid tegutseme iga päev selle nimel, et muuta see robot üha nutikamaks ja töökindlamaks. Tänu digitaliseerimisele väheneb rikete hulk ja mõju ning klientide elu muutub mugavamaks. Nii-öelda targa võrgu jaoks vajalike lahenduste ja seadmete testimisel on laboril suur kasutuspotentsiaal,“ lisas Mere.

Laboris plaanitakse läbi viia tehnoloogia ja ohutuse teemalisi koolitusi, testimisi, küberturvalisuse uuringuid ja arendustegevusi ning laborit kasutatakse TTÜ energeetika, inseneri, infotehnoloogia teaduskondade õppeprogrammides.

TTÜ elektroenergeetika ja mehhatroonika instituudi professor Ivo Palu sõnul näevad tudengid ja õppejõud küll raamatutes ja konspektides pilte juhtimiskeskusest ning teatakse selle tööpõhimõtteid, ent reaalsuses nähakse selle keerukust vaid juhtimiskeskust külastades. „Nüüd on ka meil olemas õppevahendid, kus saame nii reaalselt kui ka lausa füüsiliselt juhtida meie enda ülikoolilinnaku elektrivõrku. Näiteks kui maketil oleval kaablil tekitada rike, siis on kohe näha, millises korpuses kaob elektritoide ning milline loogikajada selle korral tööle rakendub,“ ütles Palu.

Infosüsteemide ja tehnoloogia arenguga peab võrdset sammu astuma ka küberturvalisus. Nii soovib ka NATO küberkaitsekeskus katsetada reaalsele elektrivõrgule vastavas testlaboris, kui hästi kaitstud või rünnatav on meie elektrivarustuse tagamine kui elutähtis teenus. Tänapäevase tarkvõrgu seadmeid hakkab laboris testima Hollandi võrgutehnoloogia ettevõte Locamation.

Elektrivõrgu arenduslabor TTÜ Mektorys sündis Elektrilevi ja Tallinna Tehnikaülikooli koostöös. Labori loomisesse panustasid Elektrilevi meeskond, TTÜ elektroenergeetika instituudi teadlased ja partnereid.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052