Autor: ITuudised.ee • 11. aprill 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Toomas Tõniste selgitab andmeagentuuri loomist

Toomas Tõniste
Foto: Andras Kralla
Rahandusminister Toomas Tõniste ja statistikaameti peadirektor Mart Mägi tutvustavad täna ameti lähiaastate plaani ehitada üles riigi andmeteenus, parandada riiklike andmete kvaliteeti ja vähendada ettevõtete halduskoormust.

Statistikaameti lähiaastate arengukava näeb ette ameti kujundamist riiklikuks andmeagentuuriks, kes pakub tarbijatele nii andmeid eri allikatest, tuge andmete kasutamisel kui ka klassikalist riiklikku statistikat. 

Liigume andmekaeve ja andmeteenuse poole, kommenteeris Mart Mägi nädalataguses pressiteates. „Meie kaugem eesmärk on andmete olemasolul vastata 48 tunni jooksul igale küsimusele, mis kellelgi võib Eesti ühiskonna kohta tekkida. See suur eesmärk jaguneb tükkideks ning eeldab tõsist tööd,“ sõnas ta.

Statistikaameti strateegias on tema kinnitusel kesksel kohal personaliseeritud statistika ja andmeallikate pakkumine tarbijatele. „Tarbijad tahavad vastuseid kiiresti ja reaalaja andmetele tuginedes, seega peame sisuliselt üles ehitama riigi andmehalduse, tänu millele oleks võimalik teha paremaid reaalaja andmetel baseeruvaid otsuseid,“ selgitas Mägi ameti lähiaastate strateeglist suunda.

Tema sõnul on lähikümnendi nutika riigi ja andmepõhiste otsuste tegemise olulisim alustala kvaliteetsed, õiges vormis ja õigeaegsed andmed. „Peame looma riigis võimekuse, et oleks võimalik andmeid mõistlikult taaskasutada ning et üht andmestikku ei kogutaks mitu korda. Selliselt kogutud andmete põhjal on võimalik teha andmekaevet, et leida kiirelt vastuseid ühiskonna kriitilistele muredele,“ selgitas Mägi.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052