ITuudised.ee  • 21 veebruar 2017

Informaatikavõistluste tulemused

Foto: Pixabay

Läinud nädalavahetusel kogunesid Tartusse ligi 100 Eesti parimat noort informaatikut, et pidada maha kahe üle-Eestilise informaatikavõistluse finaalid.

Laupäeval peeti Eesti informaatikaolümpiaadi lõppvoor, kuhu olid kutsutud oktoobris peetud lahtise võistluse ja novembris peetud eelvooru parimad.

Olümpiaadil võistlesid üldhariduskoolide õpilased programmeerimises. Lõppvoorus pidid osalejad kirjutama viie tunni jooksul programmid kolme etteantud andmetöötlusülesande lahendamiseks. Ülesanded on praktikast inspireeritud, aga võistluse jaoks muidugi veidi lihtsustatud. Näiteks oli sel aastal ühes ülesandes vaja kirjutada programm, mis leiaks astmelises tulumaksusüsteemis erinevate sissetulekute pealt tulumaksuks makstavad summad.

Arvestust peetati kolmes rühmas. Põhikooli rühm oli vaid põhikooliõpilastele ning ülesanded olid lihtsamad kui teistes rühmades. Gümnaasiumi rühmas olid ülesanded keskmise raskusega ning osaleda võisid nii põhikooli- kui ka gümnaasiumiõpilased. Edasijõudnute rühm oli neile, kes soovisid panna end proovile kõige raskemate ülesannetega.

Põhikooli rühmas võitis Oliver Tennisberg (Miina Härma Gümnaasiumi 7. klass), gümnaasiumi rühma parimad olid Richard Luhtaru (Hugo Treffneri Gümnaasiumi 10. klass) ja Gregor Eesmaa (Tartu Jaan Poska Gümnaasiumi 12. klass) ning edasijõudnute rühmas Toomas Tennisberg (Hugo Treffneri Gümnaasiumi 10. klass) ja Tähvend Uustalu (Tallinna Reaalkooli 12. klass).

Täielikud tulemused ja muud materjalid (ülesanded, lahendused, hindamisel kasutatud testandmed) on väljas võistluse veebilehel http://eio.ut.ee/.

Kõigi vanuserühmade parimatest valitakse Eesti koondised rahvusvahelisteks võistlusteks. Tänavu ootavad meie noori programmeerijaid ees aprilli lõpus Norras peetav Balti olümpiaad, juuli lõpus Iraanis toimuv ülemaailmne võistlus ja sel aastal esmakordselt noorema vanuserühma Euroopa olümpiaad Bulgaarias.

Pühapäeval toimus informaatikaviktoriini Kobras finaal, kuhu olid kutsutud novembris interneti teel peetud eelvooru parimad.

Sellel võistlusel vastavad osalejad 45 minuti jooksul 15 küsimusele arvutite ja tarkvara, turvalisuse ja eetika, aga ka formaalse loogika ja arvutiteadusega seotud matemaatika kohta. Parimad selgitatakse kolmes vanuserühmas.

Benjaminide (6.–8. klass) parimad olid Jaagup Tamme (Ilmatsalu Põhikooli 8. klass) ja Andres Sõmer (Kärdla Põhikooli 8. klass).

Juunioride (9.–10. klass) arvestuses jagasid esikohta Sullo Saan ja Toomas Tennisberg (mõlemad Hugo Treffneri Gümnaasiumi 10. klass).

Seenioride rühmas (11.–12. klass) võitis Rasmus Maide (Tallinna Reaalkooli 12. klass).

Täielikud tulemused ja muud materjalid (küsimused, õiged vastused) on väljas võistluse veebilehel http://kobras.ut.ee/.

Lisaks võistlemisele said osalejad külastada IT-ettevõtteid ning osaleda programmeerimise ja robootika alastes töötubades ja huviloengutes.

Olümpiaadi ja viktoriini toetajad ja koostööpartnerid olid Haridus- ja teadusministeerium, TÜ arvutiteaduse instituut , AS Nortal, Guardtime AS, ZeroTurnaround AS, AS CGI Eesti, OÜ Miksike ja HITSA. Võistluste korraldust koordineeris TÜ teaduskool.

Jaga lugu:
Seotud lood
ITUUDISED UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad Ituudised uudised igal nädalal enda postkasti.

Ituudised.ee toetajad:

Indrek Kald
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Silvian Karu
Silvian KaruReklaamimüügi projektijuhtTel: 5691 8931
Mari Sarapuu
Mari SarapuuIT konverentside programmijuhtTel: 5372 1821