Autor: ITuudised.ee • 30. september 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maailma esmaesitlus: Telia näitas 5G võrgus töötavat ekskavaatorit

Foto: Janika Kuusik, Telia Eesti personaliüksuse direktor
Tallinnas 29. septembril toimunud rahvusvahelise digitaalvaldkonna tippkohtumise Digital Summit väljapanekualal sai näha üle 5G võrgu juhitavat ekskavaatorit.

Telia oli Digital Expo alal esindatud spetsiaalse boksiga, kus koos partnerite Ericssoni ja Inteliga tutvustati üht võimalikku tööstuse tulevikulahendust ehk reaalses 5G võrgus töötavat ekskavaatorit.

Ekskavaator töötab kaugjuhtimise teel ning loob hea pildi sellest, kuidas võib juba lähitulevikus välja näha virtuaal- ja liitreaalsuse kasutamine igapäevaelus – nimelt toimub masina juhtimine distantsilt ning meenutab oma olemuselt arvutimängu. See loob võimaluse, et ohtlikes töötingimustes ei pea inimene ise füüsiliselt kohal olema, vaid saab masinat mugavalt juhtida teoreetiliselt mistahes maailma nurgast.

Et ekskavaator üle 5G võrgu juhtitavaks muuta, tuli selle algupärane versioon üsna tublisti ümber ehitada - näiteks viidi masina juhtimisseadmed n-ö distantsile. Tagamaks aga ekskavaatori juhile võimalikult realistlikku asukohatunnetust, varustati masin 360-kraadise kaameraga, et juhile avaneks igas suunas hea ülevaade.

Telia Eesti tehnoloogiadirektori Kirke Saare kinnitusel on lahenduse juures kandev roll just ülikiirel 5G raadiosidel, mis tagab selle, et ekskavaatori juhtimine distantsilt toimuks võimalikult väikese viiteajaga.

„Kuigi me täna alles testime erinevaid 5G lahendusi, on senised tulemused väga paljulubavad ning annavad aimu, kui palju võib uus tehnoloogia meie igapäevaelu kiiremaks, mugavamaks ja ohutumaks muuta.“

Saar lisas, et kuna 5G pakub erinevatele äri- ja tööstussektoritele tohutul hulgal uusi võimalusi, on valdkonna arendamine Telia üks peamisi tulevikufookusi.

Kirke Saar esineb 19. oktoobril toimuval IKT Aastakonverentsil 2017 "

ettekandega "Tehnoloogia trendid ja transformatsioon

Tutvu konverentsi programmiga ja registreeru SIIN

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052