Autor: ITuudised.ee • 6. juuni 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mobiilse andmeside kasutus ELis 300kordistus

Elisa klientide kasutatav andmeside maht ELis tegi hüppelise kasvu.
Foto: Elisa
Mullu jõustunud euroliidu regulatsioon tõi kaasa üle 300kordse tõusu välismaal tarbitud andmesides võrreldes varasemaga.

Kui näiteks 2016. aasta teises kvartalis tarbiti kõigi Elisa klientide peale välismaal kokku 30 gigabaiti internetti, siis mullu teises kvartalis tõusis maht 798 GB peale. Tänavu teises kvartalis on tarbitud kokku 9459 GB andmesidet. Seega on kahe aastaga interneti kasutamine välismaal tõusnud 319 korda suuremaks.

Tarbimise andmeid vaadates on näha gigantset tõusu ka 2017. aasta kolmandas kvartalis, mil jõustus regulatsioon ja algas reisimise tipphooaeg. Tõenäoliselt kerkivad tänavuse kolmanda kvartali tulemused veelgi suuremaks.

Elisa telekomiteenuste valdkonna juht Mailiis Ploomann sõnas, et mahtude tõusu taga on enamjaolt suuremahulised Põhjamaade paketid, millest mõned sisaldavad piiramata andmesidet välismaal. "Meie klientidele meeldib Euroopas reisida ja internetiga mugavalt ühenduses olla ning nüüd on see võimalus internetipiletite näol ka väljaspool Euroopat," lisas ta.

Elisa klientidest käib valdav osa välismaal paar korda aastas. Enim külastatakse naaberriike nagu Soome, Rootsi, Läti, kuid populaarsed on ka Venemaa, Poola ja Saksamaa.

Kuna suvi on reisimise tippaeg, soovitab Elisa kõigil üle vaadata, kui palju andmesidet sihtriigis kasutada saab ja milliseid lahendusi pakutakse.

"Nutitelefonide jaoks on Euroopa nutipaketid olnud juba aasta aega väga populaarne valik, nüüd on lisandunud sarnased lahendused ka tahvelarvutitega sagedaste reisijate jaoks," selgitas Ploomann.

Elisa telekomiteenuste valdkonna juhi sõnul kasutatakse välismaal internetti lisaks telefonile tahvelarvutis, sest tahvlist on reisil olles väga mugav lugeda raamatuid või ajakirju, otsida infot külastatava sihtkoha kohta, suhelda lähedastega ja kasutada suurt ekraani navigeerimiseks.

Telekomiteenuste valdkonna juhi sõnul on lisaks pakettidele populaarsed ka internetipiletid, millega saab päevaks, nädalaks võik kuuks ajaks reisimiseks mõeldud internetimahu soetada. Neist populaarseim on Euroopa päeva- ja nädalapilet.

Euroopa Liidu "rändle nagu kodus" eeskirjad tähendavad, et kasutades oma mobiiltelefoni, kui reisite välismaal mis tahes ELi liikmesriigis, ei pea te selle eest maksma rändlustasu. Eeskirjad kehtivad välismaal viibimise ajal (mobiil- ja lauatelefonidele) helistamisel, tekstisõnumite (SMSide) saatmisel ja andmesideteenuste kasutamisel.

ELis reisides tuleb teenuste eest maksta sama hinda kui kodus olles. Praktikas arvestab mobiilsideoperaator rändlusteenuse mahu maha riigisiseses kõnepaketis sisalduvast mahust.

Iga juba sõlmitud rändlusteenust sisaldav leping muutus automaatselt "rändle nagu kodus" lepinguks. Kõikide uute rändlusteenust sisaldavate pakettide rändlustariifiks sai vaikimisi "rändle nagu kodus" hind.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755