Autor: Annika Kald • 25. september 2019

Ligi 20 Eesti idufirmat otsisid Taanist investoreid

Ligi 20 Eesti idufirmat käisid Kopenhaagenis Skandinaavia suurimal innovatsioonikonverentsil TechBBQ investoreid otsimas.

Põllumajandussektori võrsefirma Superhands kaasasutaja Mihkel Tedremaa rääkis ituudistele, et nad otsustasid Taanis toimunud üritusest oma IoT-lahendustega osa võtta mitmel põhjusel, aga kindlasti ka investoreid ja kliente silmas pidades. Ettevõte toodab põllumeestele otsuste tegemiseks vajalikke sensoreid.

"Taani on tugeva energeetika- ning põllumajandussektoriga riik ja me näeme, et meie tehnoloogia suudab ka sealsetele ettevõtetele ning asutustele väärtust pakkuda. Lisaks mulle isiklikult tundub, et Taani turg on traditsiooniliselt Eesti ettevõtete poolt veidi unarusse jäetud, kuid tegelikult tasub selles suunas palju aktiivsemalt töötada," märkis Tedremaa.

Mihkel Tedremaa ja Superhandsi sensor, mis käib maa sisse.
Foto: Annika Kald

Superhandsi missioon on tuua kohale põllumehele ja töösturile need andmed, mida tal seni polnud võimalik saada. TechBBQ-lt leiti tema sõnul muidugi ka konkureerivaid lahendusi, kuid eelkõige mitmeid potentsiaalseid laienemis- ning koostöövõimalusi.

Seda ka teiste seal osalenud Eesti ettevõtetega - elu tihti on juba selline, et eestlased saavad kuskil teises maailma otsas kokku ja alles see sütitab ühise koostöö. TechBBQ-l oli abi nii ürituse korraldusest kui ka sealse Eesti saatkonna toest.

"Kindlasti oleme ka järgmisel aastal kohal. Kontakte visiitkaartide ja muude märkmete-infokanalite kaudu, kellega TechBBQ järgselt jätkame arutelu, kogunes 45. Kui sellest kogusest konverteerub 4-5 jätkutegevust, reaalset projekti või konkreetsemat võimalust, on üritus oma eesmärgi kuhjaga täitnud," ütles Tedremaa.

eAgronomi asutaja Robin Saluoks rääkis, et nad tulid otsima investoreid, aga lisaks soovisid Taani oludega tutvuda koos partnerettevõttega Superhands.

"Minu isa põllul olid ka Superhandsi sensorid kasutusel, mis mõõtsid näiteks temperatuuri ja sademete hulka. Oleme neid sensoreid terve selle aasta katsetanud, jamasid oli, aga nüüd on ikka hea asi kokku tulnud. Ka eAgronomi eesmärk on põllumeestele iga aasta lisandväärtust luua ehk tuua juurde täpsust otsuste tegemiseks, näiteks, millal seeme mulda külvata," ütles ta.

Idufirma eAgronom asutaja Robin Saluoks.
Foto: Annika Kald

Saluoks rääkis humoorika loo tuttavast agronoomist, kes enda sõnul hindas põllu külviküpsust nii, et lasi püksid alla ja pani tagumiku maha. Kui sai end nii hoida, oli põld valmis, kui aga veel ei saanud hoida, polnud põld järelikult külviks valmis.

"Superhandsi spetsialiteet on IoT-seadmed. Nad valivad koostööpartnereid erinevatest sektoritest ja põllumajanduses oleme meie nende partnerid," ütles Saluoks ning lisas, et eAgronom on ikkagi tarkvaraettevõte. Küll pakume ka agronoomilise nõustamise teenust, mille tõime turule paar nädalat tagasi ja huvi on suur, märkis ta.

Küsimusele, kas Taanis otsib eAgronom ka uusi investoreid ja kliente, vastas Saluoks, et käib rahva seas ringi ja vaatab rinnasilte. "Kui rinnasildile on kirjutatud VC [riskikapitalist], siis ma kohe hüppan selle inimese juurde ja räägin nendega oma idufirmast," selgitas ta.

Saluoks lisas, et Soome investeerimisfonde teab ta juba hästi, aga Rootsi ja Taani fondidega pole seni kokkupuudet olnud.

"Tänane eesmärk on huvi tekitada. Mu telefon on täis pilte visiitkaartidest ja rinnasiltide fotodest, tavaliselt ka pooled uutest kontaktidest lepivad kokku videokõne. Aga huvi tekitamine esmakohtumisel on põhiline eesmärk," ütles Saluoks.

Ta lisas, et Taani konverents on äge, aga Latitude Eestis on vähemalt samal tasemel ning eAgronomi esimese investori saamisel mängiski väga olulist rolli kohtumine kunagi konverentsil Latitude.

Taanis oli kohal ka FoodDocsi asutaja Katrin Liivat. Küsimusele, kas ta on investoreid otsimas, vastas Liivat, et investoreid on alati vaja. Taani on tema sõnul olnud toiduohutuse vallas hästi innovaatiline, üks Euroopa Liidu paremaid sel alal. "Tulin neid kontakte otsima ja paar tükki olen juba kohapealt leidnud, aga Eesti saatkond Taanis lubas ka edasi aidata," ütles Liivat.

FoodDocsi asutaja Katrin Liivat.
Foto: Annika Kald

Ta sõnas, et on Taanis rääkinud lisaks ka paljude teiste Eesti võrsefirmadega. "Eestis ei ole ju aega selliseks silmast-silma suhtluseks, aga siin lülitad igapäevaasjad välja ja suhtled inimestega päriselt. Rääkimine sütitab koostööd enim," ütles Liivat.

FoodDocsi äri läheb hästi. Tänase seisuga ollakse lisaks Eestile tegutsemas ka Ukrainas ja Saksamaal ning kombatakse Taani turgu. "Ukrainas on meil hetkel näiteks läbirääkimiste laua taga ka KFC üks juhte ja Shell. Seal on suured tegijad meiega koostööst väga huvitatud ja see on põnev. Ukrainas pidi tänavu 20. septembriks kõigil olema kasutusel Euroopa Liidu järgne toiduohutussüsteem. Sama asi, mis Eestis oli aastal 2002. aastal. Tänu sellele registreerib meil Ukrainas ise iga päev umbes kümme klienti, aga teadlikkuse tõstmine võtab ikka aega," selgitas Liivat.

Viimase rahakaasamise kohta märkis ta, et nad tegid väikese vaheroundi konverteeritava laenu ehk convertible note’i näol olemasolevatele investoritele ja nende tuttavatele. 200 000 eurot oli koos 19. septembriks, kokku sooviti saada 300 000. "Meil oli kaks investorit, kes meil esimesest suuremast raha kaasamise roundist välja jäid, nüüd olid nad kohe platsis. Viimase kaasamisega tulid meile investoriteks ka Kaspar Hanni ja Priit Uustulnd," märkis Liivat.

Taanis esindas Eestit ka võrsefirma FakesKiller.com, mille asutaja ja tegevjuht on ukrainlane Dmytro Potekhin, kes on aga Eesti e-resident. Potekhin oli Ukrainas vabakutseline ajakirjanik ja suhtles palju välissaatkondadega, sattudes pahuksisse kunagise riigipea Leonid Kutšma režiimiga, mistõttu pandi ta tema enda sõnul ühte Ukrainas asuvasse Vene koonduslaagrisse. Tänu diplomaatidest tuttavatele pääses Potekhin siiski välja ja pöördus abi saamiseks Euroopa inimõiguste kohtusse, kus protsess on pooleli.

Eesti e-resident <strong >Dmytro Potekhin Ukrainast.</strong>
Foto: Annika Kald

Potekhinit hakkas huvitama meediaga manipuleerimine ning Vene propaganda analüüsimine. "Leidsin veebist palju infot faktide kontrollimise võimaluste kohta veebis nii USAs kui ka Euroopa Liidus ja nii sündis minu Eesti idufirma FakesKiller.com, mis suudab nüüd analüüsida ka näiteks seda, millised teie sõprade postitused Facebookis on võltsuudised ning annab sellest siis ka avalikult Facebookis teada.

Hetkel analüüsib tema lahendus veel vaid venekeelseid tekste, aga firma asutaja sõnul on võimalik sama tehnoloogiat üle kanda ka teistesse keeltesse. Taani konverentsile tuli Potekhin oma idufirma edasiarendamiseks investoreid otsima.

Hoiatus Facebooki lehel, kui on tuvastatud võltsuudis.
Foto: Annika Kald

Taanis oli Eestit esindamas ja kontakte otsimas ka Cleveron. Pakirobotite tootja turunduse projektijuht Reelika Maranik rääkis, et kutsusid oma Skandinaavia koostööpartnerid kodudele mõeldud pakiautomaadiga tutvuma, nende kodupakiautomaate Taani turul veel ei ole.

"Eesti on e-kaubanduses ikka palju kiiremini teistest riikidest arenenud, toidu tellimine pakiautomaati on paljudele inimestele, kellega olen Taanis rääkinud, ikka väga uus teema. Cleveron ei ole Taani turul veel aktiivselt turundust teinud ja tuldi oludega tutvuma," ütles Maranik.

Cleveroni turunduse projektijuht Reelika Maranik.
Foto: Annika Kald

Eesti IT-firmad, mis osalesid TechBBQ konverentsil Kopenhaagenis:

CrystalSpace

Cleveron

eAgronoom

FlowIT

Funderbeam

Lumenot

OriginalMy

Blockchain

Sifr

Superhands

Unsinkable

Robotics

Multix

FakesKiller

FoodDocs

Mindtitan

SK ID Solutions (Smart ID)

XR Gaming

Yanu

LISAINFO:

Kopenhaagenis toimunud innovatsioonikonverents TechBBQ on Skandinaavia idufirmade kogukonna tippkohtumine, kus oli kohal ligi 140 esinejat ja üle 7500 muu osaleja. Ürituse partnerite seas olid nii siinne idufirma Funderbeam kui ka Eesti saatkond Taanis.

Muuhulgas külastasid Kopenhaagenis TechBBQd ka Rootsi kroonprintsess Victoria oma abikaasa prints Danieliga ning Taani kroonprints Frederik ja tema abikaasa kroonprintsess Mary.

Äripäeva kutsus konverentsile TechBBQ Eesti saatkond Kopenhaagenis.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755