Autor: Indrek Kald • 25. november 2020

Kuidas panna ettevõtted suurandmetest rohkem kasu saama?

Nädala pärast toimuval suurandmete konverentsil käsitletakse andmetega seotud väljakutseid ja otsitakse vastust küsimusele, kuidas järgmisel aastal suurandmetest rohkem kasu saada.

Suurandmete konverents toimub 3. detsembril.
Autor: Raul Mee

Nii saalist kui ka veebist jälgitav konverents "Big Data 2021" vaatab 3. detsembril põhjalikumalt sisse erinevatesse valdkondadesse: riigi juhtimine, andmekaitse, tervishoid, kaubandus ja telekom.

Loe lisaks
Statistikaameti juht riigi kogutud andmetest: vastused on olemas, aga pole küsimusi

Esmalt räägib statistikaameti peadirektor Mart Mägi, kuidas riik saab andmetele tuginedes teha paremaid otsuseid. Ühtlasi tutvustab ta suuremaid statistikaameti ees seisvaid probleeme ning võimalikke lahendusi. Saame ka teada, millised on statistikaameti suurimad väljakutsed aastal 2021.

Kas oleme andmete kaitsmisega liiale läinud, küsib advokaadibüroo Eversheds Sutherland Ots & Co partner Tambet Toomela. Veel mõned küsimused tema ettekandest: kui jõuline on Eesti andmekaitse võrreldes teiste Euroopa riikidega, millal hakkab andmete kaitsmine takistama suurandmete kasutamisest saadavat kasu, kuidas mõjutas eriolukord andmekaitset, mis muudatusi andmekaitses toob aasta 2021.

Loe lisaks
PERHi juhatuse liige: tervishoius kasvab andmete hulk meeletu kiirusega

Seejärel räägib PERHi juhatuse liige Terje Peetso, kuidas suurandmed tervishoidu edendavad. Selgub, kus läheb piir patsiendi privaatsuse ja andmete kasutamisest tõusva kasu vahel ning kuidas panna erinevad terviseandmete kogumid omavahel koostööd tegema. Ühtlasi avab Peetso maailma parimaid praktikaid tervishoiuandmete osas.

Järgmise ettekande peab idufirma Salv.com andmeteadlane Kaur Lumiste, kes räägib andmetest võitluses rahapesuga. Edasi tutvustab andmepõhiseid lahendusi IT-firma Solita andmeinsener Andres Koitmäe. Täpsemalt avab ta kontseptsiooni, et suurandmeid peab vaatama osana ettevõtte/asutuse andmeplatvormist. Ainult tehnoloogiatele keskendumine pole Koitmäe sõnul mõistlik.

Lõunapausi järel on teemaks suurandmed kaubanduses, esineb analüütikaettevõtte Newbase asutaja ja turundusanalüütika konsultant Raul Leppik. Oma ettekandes küsib ta, et kuigi kaupmeestel on tänu kliendikaartidele ostjate kohta suurel hulgal andmeid, kasutatakse neid suhteliselt vähe. Samuti annab Leppik nõu, mida saaks kaupmehed andmete valdkonnas järgmisel aastal paremini teha.

Edasi tutvustab suurandmeid IKT-sektoris ASi Datel tarkvaraarenduse- ja tehnoloogia direktor Agu Leinfeld. Mida saaks suurandmete kaitses paremini teha, räägib ASi Cybernetica juhatuse liige Dan Bogdanov. Suurandmetega ühiskond ja inimeste analüütika on teemaks TTÜ suurandmete õppejõu Innar Liiv ettekandes.

Konverentsipäeva lõpetab vestlusring teemal, mida suurandmete osas saaks aastal 2021 paremini teha. Osalevad Raul Leppik (Newbase), Dan Bogdanov (Cybernetica), Innar Liiv (TTÜ) ja Kaur Lumiste (Salv.com).

Nad võtavad kokku konverentsil räägitu ning jagavad soovitusi ettevõtete juhtidele ja IT-juhtidele suurandmete osas.

TASUB TEADA

Suurandmete konverents on mõeldud ettevõtete juhtidele ja andmevaldkonna spetsialistidele.

Tallinnas L'Embitu konverentsikeskuses saab muuhulgas vastuseid järgmistele küsimustele:

Millised on suurandmete valdkonna trendid maailmas ja mida toob meile selles osas aasta 2021?

Kuidas andmete abil parandada riigi juhtimise kvaliteeti? Millised on tänased takistused ja mida järgmisel aastal saaks paremini teha?

Kas oleme andmekaitsega liiale läinud? Kodanike õigus privaatsusele vs andmetest saadav üldine kasu.

Kuidas terviseandmeid rakendada tervishoiu kvaliteedi tõstmiseks?

LISAINFO JA REGISTREERUMINE

Jaga lugu
Ituudised.ee toetajad:
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Erkki VilippReklaamimüügi projektijuhtTel: 517 7736
Kertu KarnerIT konverentside projektijuhtTel: 553 7112