Autor: Indrek Kald • 9. märts 2020

Mullu said Eestis investoreilt raha 6 naiste ja 65 meeste idufirmat

Möödunud aastal kaasas investeeringuid 71 Eesti iduettevõtet, nende seas kuus rahapaigutust oli tehtud naisasutajate ettevõtetesse.
Rekordinvesteeringu kaasas naistest Mari Joller.
Foto: Andres Raudjalg

"Kuigi naisasutajate osakaal on Eestis jätkuvalt võrdlemisi väike, kaasas kuus naiste poolt asutatud iduettevõtet suures mahus investeeringuid nii Eesti kui ka välismaa investoritelt," sõnas Startup Estonia juht Maarika Truu.

Rekordinvesteeringu kaasas naistest Mari Joller, kelle iduettevõte Snackable AI sai mullu Eesti ja välismaa investoritelt 1,27 miljonit eurot. Suuruselt teise investeeringu, 1,1 miljonit eurot kaasas Clanbeat, mida juhib Kadri Tuisk ning kolmandal kohal on Hedi Mardisoo asutatud Cachet, mis kaasas 300 000 eurot.

Johanna-Mai Riismaa asutatud Zelos kaasas eelmisel aastal 250 000 eurot. FoodDocs, mida asutasid Katrin Liivat ja Karin Repp, sai 200 000 eurot ning Mari-Ann Meigo Fonseca poolt asutatud Gelatex 120 000 eurot.

Märkimisväärne on samuti fakt, et tervelt 31% Eesti iduettevõtete naisasutajatest on magistri või doktorikraadiga.

Eesti riikliku riskikapitalifondi valitseja SmartCapi juht Sille Pettai tõi välja, et Eesti naised on tõepoolest väga hea haridusega - ligi 80% õigusteaduskonna ja 60% majandusteaduskonna lõpetajatest on naised.

Samas kõigest 9% iduettevõtetes töötavatest naistest töötavad täna juhtimisega seotud ametikohtadel, meestest on aga sektoris juhtivatel ametikohtadel 14%. "Juhtivatele ametikohtadele jõuab kahjuks täna veel liiga vähe naisi. Vaatamata väga heale haridusele kaovad naised teel karjääri tippu justkui ära," märkis ta.

"Ilmselt tuleb vahele pereloomine, mis ei tohiks olla tänapäeval enam piduriks, pigem oleks vaja naiste enesekindlust säilitada ja ambitsiooni hõõgumas hoida," sõnas Pettai.

Startup Estonia statistika näitab, et ettevõtlikke noorte naiste osakaal on Eestis jõudsalt kasvamas - 26% naisasutajatest on vanusegrupis kuni 30 aastat, 15% naisasutajatest on vanusegrupis 31-40 ja 17% vanusegrupis 41-50.

"Eesti noored naised on julged ja ambitsioonikad ning julgevad algatada asju ja võtta riske. Mul on isiklikult väga hea meel, et meil on peale kasvamas uus ettevõtlike noorte naiste põlvkond ning Eestis on ka mitmeid noortele tüdrukutele suunatud ettevõtlikkust arendavaid programme," lisas Maarika Truu.

Noorte naiste kasutamata potentsiaal peitub Truu ja Pettai sõnul ka vanemates naistes, kes on küll haritud ja targad, kuid kel napib julgust, et võtta ettevõtlusega seotud riske. "Kui naisel on kapitali, siis pigem näeb teda raha paigutamas madalama riskiga investeeringutesse, näiteks kinnisvarasse. Riskikapitali maailm on jätkuvalt väga meestekeskne ning kogu maailmas on riskikapitalifondide partneritest vaid 9% naised," sõnas Pettai.

"Samas järjest enam levib arusaam, et naiselik maailmavaade loob nii investeerimismaailmas kui ka idusektoris suure väärtuse," lisas SmartCapi juht.

Startup Estonia andmebaasi andmetel töötab Eesti iduettevõtetes kokku üle 6000 inimese, neist 36% on naised. Eesti idufirmade asutajaist 15% on naised, kusjuures mitmed neist on loonud mitu iduettevõtet.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052